2024. április 27., szombat

Beindult a vasútforgalom

Elsőnek egy teherszállító vonat haladt át az újvidéki új hídon

A valamikori Žeželj-híd helyén megépült új híd vasúti vágányain szombaton délelőtt háromnegyed tizenkettőkor átgördült az első, kommersz tehervonat. A 441031-es számú teherszállító vonat elsőnek haladt keresztül Újvidék irányából Belgrád felé, majd fél órával később Belgrád irányából még egy teherszállító szerelvény robogott át a hídon. Nagyjából két órával később pedig az első, Újvidékről Belgrádba tartó utasszállító vonat is áthaladt. Ez azt jelenti, hogy az 1999-es NATO-bombázásokat követően, 19 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Duna felett valódi hídon közlekedhessen a szerelvény.

Fotó:Ótos András

Fotó:Ótos András

A mostanáig vasúti hídként is használt, Boško Peroševićről elnevezett „ideiglenes” acélszerkezet továbbra is aktív, azzal, hogy most már csak a közúti és a gyalogosforgalmat bonyolítják le rajta. A járművek, azaz a tehergépkocsik menetirány szerint felváltva közlekednek, mivel azonban nem kell többé várni a vonatokra, az átkelés sokkal gyorsabban történik, mint mostanáig.

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter pénteken jelentette be, hogy az új létesítményen hétvégén indul be a menetrendszerű vasúti forgalom. Ez hangzott el tíz nappal ezelőtt is, amikor a köztársasági és tartományi tisztségviselők újságírókkal közösen tekintették meg a munkálatokat. Elmondták, hogy legkésőbb április 7-étől közlekednek a vonatok a hídon.

Mihajlović hozzátette: a hátramaradt munkálatok, az utolsó simítások várhatóan júniusig befejeződnek, így néhány hónap múlva megindulhat a közúti forgalom is. Mihajlović az új létesítmény kapcsán akkor kiemelte, hogy a híd igen jelentős Újvidék, valamint egész Szerbia számára, hiszen a 10-es közúti folyosó részét képezi, és hozzátartozik majd a Belgrád–Budapest gyors síneken vezető útvonalhoz.

Igor Mirović tartományi kormányfő a munkálatok megtekintésekor kijelentette, hogy mindez a tartományi és a köztársasági kormány, valamint a városi szervezetek és az uniós intézmények közötti jó együttműködésnek köszönhető.

Az új létesítmény építési munkálatainak értéke 54,74 millió euró, amelyhez az Európai Unió 25,37 euróval járult hozzá. A tartományi kormány és Újvidék város önkormányzata 25 millió euróval finanszírozta a munkálatokat. A köztársasági költségvetésből 4,37 millió eurót irányoztak elő erre a célra.

A teherszállító vonatot munkások és bámészkodók követték figyelemmel(Ótos András felvétele)

A teherszállító vonatot munkások és bámészkodók követték figyelemmel(Ótos András felvétele)

Az egykori Žeželj-híd helyén épülő létesítménynek ugyan még hivatalos neve nincs. Hossza 474 méter, és összeköti Péterváradot Újvidékkel.

A valamikori Žeželj-híd 1961-ben készült el, majd a NATO-bombázások során 1999-ben megsemmisült. Az új hidat 2011-ben tervezték megnyitni, de számos tényező miatt a határidőt többször is kitolták. A létesítmény 19 év után készült el, és rendeltetésének megfelelően beindulhatott rajta a vasúti forgalom.

A múlt héten a hidat komoly tesztelésnek tették ki, megrakott tehergépkocsik és szerelvények sokasága közlekedett rajta. A várható terhelés többszörösének vetették alá, sok száz tonna súlyt vittek fel rá egy időben, az építmény torzulási mutatói a tervezett kereteken belül mozogtak – a híd konstrukciós tekintetben biztonságos. A szakértők véleménye szerint a mutatók az elvárásoknak megfelelőek.

A közúti és a gyalogosforgalom előtt valamikor a nyár folyamán nyitják majd meg a hidat.

A vajdasági politikusok az elmúlt időszakban többször is úgy nyilatkoztak, hogy újabb hidat szeretnének felavatni. Az egykori Ferenc József híd helyén gyalogos-kerékpáros hidat terveznének, valamint a Horgász-szigetnél az Európa-sugárutat összekötnék a kamenicai kerülőúttal.