2024. április 26., péntek

Romák a polgármesternél

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere a városházán fogadta a helyi, roma közösség képviselőit, a közelgő romák világnapja alkalmából

A találkozón többek között jelen volt Jelena Jovanović, a Roma Nemzeti Tanács elnökhelyettese és tartományi képviselő, valamint számos szakértő, roma nyelvtanár, tanítók, egyetemisták, jogászok, szociológusok stb.

– A romák világnapja április 8-án lesz, ezért meghívtam a roma közösség képviselőit a városházára, hogy konstruktív megbeszélést folytassunk az utóbbi idők eseményeiről, dolgairól, valamint arról, hol tart jelenleg Újvidéken a romák felzárkóztatása. Az a célunk, hogy megbeszéljük a felzárkóztatással kapcsolatos, következő lépéseket, és mi az, amit tehetünk közösen ennek érdekében. Mindenekelőtt, az oktatásra kell összpontosítani, a roma gyermekeknek ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani, mint a többi gyermeknek, és fontos segíteni a romák beiratkozását az egyetemekre. A megbeszéléseken érintjük majd az egészségügyi biztosítás kérdését, és a roma települések infrastrukturális felújítását is. Fontos figyelmeztetni egymást azokra a tényekre, amelyek hozzájárultak a romák kiközösítésére. A romák ugyanolyan részei társadalmunknak mint a többiek, el kell fogadni és tisztelni kell őket. A romáktól pedig elvárjuk, hogy kapcsolódjanak be a társadalmi életbe, főként a közéletbe és a politikai életbe, mert minden szinten együtt kell működniük annak érdekében, hogy elkerüljük a hátrányos megkülönböztetésüket – mondta Újvidék polgármestere.

Jelena Jovanović hangsúlyozta, olyan küldöttséggel érkezett az újvidéki városházára, akik roma egyetemisták, illetve már oklevéllel rendelkeznek.

– Ahogyan azt a polgármester is megjegyezte, számunkra az oktatás a legfontosabb, mivel sajnos mi vagyunk talán a legalulképzettebb nemzeti kisebbség, és sok munka vár ránk. Szeretnék gratulálni minden romának a romák világnapja alkalmából, és azt üzenem a roma gyermekek szüleinek, hogy járassák gyermekeiket iskolába, mert oktatás nélkül nincs előrehaladás – magyarázta Jovanović, majd átadta Újvidék polgármesterének a Romano Ternipe Művelődési Egyesület köszönőlevelét a nemrég megtartott, futaki roma bálon való részvételéért.