2024. április 27., szombat

Újabb Merkel–Vučić találkozó

Biztosra vehető, hogy a koszovói feszültség miatt találkoznak másfél hónap alatt immár másodszor a politikusok Németországban

Április 13-án, pénteken ismét Angela Merkel német kancellárral találkozik a német vezető meghívásának eleget téve Aleksandar Vučić szerb államelnök, adták hírül pénteken a szerb hírügynökségek. Másfél hónap leforgása alatt immár másodízben ül össze a két ország legbefolyásosabb politikusa, emlékeztetett jelentésében a Tanjug hírügynökség, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy a megbeszélésre azon a tíz napon belül kerül sor, melyet a szerb államvezetőség a Koszovó érdekében tervezett erős diplomáciai offenzíva tíz napjaként jelölt meg. Ez idő alatt mindenekelőtt a nyugati partnereivel tervez megbeszéléseket a déli tartomány jövőjét illetően az államvezetőség.

Nemrégiben azt jelentette ki a szerb elnök, hogy most már nem sok jó hírre számít Koszovóval kapcsolatban, különösen nem a világnak abból a részéből, amelyik korábban elismerte a tartomány függetlenségét, s egy ideje lezárt kérdésként tekint annak státusára. Azt is közölte, hogy a régió országainak részvételével megtartandó szófiai, bulgáriai csúcson sem számít jelentősebb eredményre, ami a koszovói kérdéssel kapcsolatos nyugati álláspontot illeti.

Merkel és Vučić a Belgrád és Pristina közötti fagyos viszony kialakulását követően találkozik ismét Németországban. A legnagyobb feszültséget a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája vezetőjének, Marko Đurićnak a letartóztatása és meghurcolása váltotta ki, melynek során kitiltották a politikust Koszovó területéről is. A Kosovska Mitrovicán bekövetkezett incidens után a Szerb Lista tagjai elhagyták a koszovói kormányt. Belgrád neheztel Pristinára azért is, mert éveket késik a szerb községek közösségének megalapításával, melyre pedig elkötelezte magát a brüsszeli megállapodás elfogadásakor.

A két politikus legutóbbi találkozója után a szerb államfő azt mondta, megértette Merkel minden üzenetét Koszovóval és az Európai Unióval kapcsolatban, s dolgozni fog a probléma megoldásán. A Pristinával fennálló nézetkülönbségek kapcsán azt mondta Merkelnek, Szerbia tudja, hogy jobban kell szeretnie gyermekei országát, mint az elődeiét, a jövőbe kell tekintetni, ezért kész a kompromisszumra. Hozzáfűzte: a megoldás az, ha mindkét fél elveszít valamit. Szerbia számára egyedül az a megoldás számít elfogadhatatlannak, ha Szerbia veszítene mindent, míg mások mindent megkapnának. Merkel ekkor kijelentette, nem ő diktálja a Pristinával esedékes megállapodás tételeit, s tanácsokat sem osztogat, ezen a téren Szerbia elnöke a kulcsfigura. Mindezt arra az újságírói kérdésre válaszolva mondta el, hogy a két fél közötti kötelező érvényű megállapodásnak tartalmaznia kell-e Koszovó függetlenségének az elismerését Szerbia részéről. A kezdeményezés – tette hozzá – Szerbiából indul, a szerb elnök tehát a főszereplő. Megígérte, hogy a támogatását adja a folyamat sikeréhez, de nem akar tanácsokat osztogatni, főleg nem a nyilvánosság előtt.