2024. április 27., szombat

Szakmai segítség tanároknak

A Magyar Nyelvi Központ egész napos képzése
Dr. Andrić Edit, Bollók Edit, Sarok Lipót Georgina és Kecskés Ildikó

Dr. Andrić Edit, Bollók Edit, Sarok Lipót Georgina és Kecskés Ildikó

Tegnap második alkalommal került sor akkreditált továbbképzésre az újvidéki Bölcsészettudományi Karon a magyart nem anyanyelvként tanító tanárok számára. A Magyar Nyelvi Központ egész napos, tartalmas továbbképzéssel kívánt a tanároknak a nyelv oktatása terén segítséget nyújtani, és fel kívánta venni a kapcsolatot mindazokkal, akik Vajdaságban anyanyelv-ápolási, környezetnyelvi vagy idegen nyelvi szinten tanítják a magyart. Dr. Andrić Edit egyetemi tanár, a Magyar Nyelvi Központ koordinátora elmondta, szakmai segítséget kínálnak fel azoknak, akiknek bármilyen gondjuk adódik a tanítás során.
A továbbképzésre, az öt előadásra és a műhelymunkára a vajdasági tanárok közül az újvidéki Bollók Edit, a temerini Sarok Lipót Georgina és a nagybecskereki Kecskés Ildikó áldozott egy napot a tavaszi/húsvéti szünetéből.
Andrić tanárnő bevezető előadásában arról beszélt, hogyan tanítják itt, Vajdaságban a magyar nyelvet. Ismertette, mitől függ az, hogy milyen csoportokat állítanak össze az iskolában, illetve hogy a magyar nyelvet anyanyelvápolásként, környezetnyelvként vagy idegen nyelvként és milyen módszerek alkalmazásával tanítják. A sikeres munkához sok jó ötlettel szolgált Bálizs Jutka óvodapedagógus, aki új módszertani megközelítéssel beszélt a magyar nyelv elsajátításáról kora gyermekkorban, sőt videóban is bemutatta, hogyan foglalkoznak az óvodásokkal. A kétnyelvű foglakozás, amelyet Mikes Melániával bevezettek az óvodákba, nagyon jó alapul szolgál ahhoz, hogy a módszert a tanárok az általános iskolák alsó osztályában folytassák. A magyar hangok elsajátíttatásáról, az artikulációs gyakorlatok fontosságáról dr. Pásztor Kicsi Mária beszélt. Dr. Novák Anikó a számítógép a zsebben – a mobilalkalmazások a magyar mint idegen nyelv oktatásában témáról, Tüskei Vilma pedig az IKT eszközöknek a gyakorlatban való felhasználásáról tartott előadást és műhelymunkát a tanároknak.