2024. április 27., szombat

A felelős napozásért

Az Oktatási Minisztérium és a B92 Alapítvány együttműködése a bőrrák elleni védekezésben

Mladen Šarčević oktatási miniszter és a B92 Alapítvány elnöke, Veran Matić tegnap Belgrádban aláírták a Védelem mindenkinek elnevezésű projektről szóló együttműködési megállapodást. Az együttműködés célja: elsajátíttatni a felelősségteljes magatartást a káros UV-sugárzás ellen, valamint a bőrrák megelőzését, továbbá a gyermekek és a fiatalok tájékoztatása a felelős napozásról.
Az oktatási miniszter elmondta, hogy a minisztérium támogatni fogja az alapítvány munkáját és a tevékenység megszervezését, ahol orvosokat, tanárokat és gyermekeket fognak tájékoztatni a bőrrák megelőzéséről. A miniszter kiemelte annak fontosságát, hogy a diákok a tanterven belül, több tantárgy keretében tájékozódjanak a káros UV-sugárzásról, majd összekapcsolhassák és tovább is adják az erről szerzett tudást. A projekt keretén belül a B92 Alapítvány a Beiersdorf céggel együttműködve UV-mérőket szolgáltat az iskolák és az egészségügyi központok számára Szerbia-szerte, ezzel is segítve a diákok tájékoztatását.
– A projekt korábbi hároméves elődje jelentős lépéseket tett a lakosság tudatosságának növelésében a bőrelváltozások korai felismerésének fontosságával kapcsolatban. Az akkori projekt során több, mint 100 dermoszkópot adományoztunk az ország egészségügyi intézményeinek, valamint 777 bőrgyógyászt speciális továbbképzésben is részesítettünk. A mostani projekt feladata az, hogy még egy lépést tegyünk a megelőzés érdekében, most az oktatási rendszerben kell hangsúlyoznunk a megelőzés és a védelem fontosságát – mondta a B92 Alapítvány elnöke, Veran Matić.
A Védelem mindenkinek projekt és kísérő kampányainak várható eredménye, hogy az orvosok, pedagógusok és a szülők olyan szokásokat alakítanak majd ki, amik a gyermekek rákos megbetegedését előzik majd meg, valamint remélhetőleg a gyermekek is felismerik majd a kockázatot. A projekt időtartama három év lesz.