2024. április 27., szombat

Hagyomány és egzotikum

Szerdán is várja a vásárlókat a virágpiac Óbecsén

Színpompás muskátlik, vidám árvácskák, illatos szegfűk, elegáns hortenziák, egynyáriak, évelők és örökzöldek – mindenki kedvére válogathat még ma az óbecsei virágpiacon. A kedden kezdődött vásáron ezúttal is persze a hagyományos muskátliból fogyott a legtöbb, de fás szárú növényekből, örökzöldekből, díszbokrokból, facsemetékből és évelő virágokból is nagy a választék.

Törteli László temerini kertész szerint újabban az egzotikus, mediterrán növények mellett az oltott díszfák iránt nagyobb a kereslet.
– A dísznövénykertészetben is vannak divattrendek. Nálunk újabban a mediterrán növények iránt nőtt meg az érdeklődés. A mediterrán, egzotikus növények egy kicsit fagyérzékenyek, nem a mi klímánkhoz, földünkhöz szoktak, de mi, dísznövényesek ügyesen ki tudjuk válogatni közülük azokat a fajtákat, amelyek elviselik a mi hideg telünket és a száraz nyarunkat, így olyanokat termesztünk, amelyeket nyugodt szívvel tudunk ajánlani a kiskerttulajdonosoknak. Ha fagyérzékeny fajtáról van szó, azt szoktuk ajánlani, hogy ősszel avarral, újságpapírral vagy papírzsákkal óvják meg, de semmiképp ne alkalmazzanak nejlontakarást, mert alatta a növény befullad. Ezek mellett a növények mellett egyre többen keresik az oltott díszfákat is, amelyek nemcsak virágba borulva, hanem lombozattal is szépek, oltással ugyanis el tudunk érni különböző habitusú – gömb vagy oszlopos formájú – növényeket. A magnólia és más virágzó fák, bokrok mellett manapság ezek az oltott növények is népszerűek. Az emberek szeretik azokat a növényeket, amelyek nem annyira megszokottak, és a szomszédnak még nincsenek – mondta el érdeklődésünkre Törteli László.
A virágárusok és kézművesek az autóbusz-állomás utcájában állították ki a termékeiket. Azok, akik vásárolni vagy csak gyönyörködni szeretnének a virágpiacon, ezt még szerda délutánig megtehetik.