2024. április 27., szombat

Húsvéti tűzoltó szokások

A kishegyesi tűzoltó testület hagyományosan részt vett a húsvéti vigílián – A tűzoltók kamionnal járnak locsolkodni

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület az idén is aktívan részt vett a húsvét hagyományos megünneplésében. Több mint két évtizedes hagyomány ez, a húsvéti szentmiséhez köthető – számolt be lapunknak Kurin Ákos, a tűzoltó testület alelnöke.

Egy szerencsésebb hölgy, akit nem a kamion vízágyújával locsoltak meg (Lakatos János felvétele)

Egy szerencsésebb hölgy, akit nem a kamion vízágyújával locsoltak meg (Lakatos János felvétele)

– Az idén is tartottuk magunkat egy több mint húszéves húsvéti hagyományhoz. Testületileg felvonultunk a Fő utcán, és részt vettünk a húsvéti vigílián. A mise előtt mi őrizzük a szent sírt, ennek a hagyománya 1992-ig vezethető vissza. 1995-ben csatlakozott hozzánk a XXIX. számú Szent András Cserkészcsapat, így a cserkészekkel közösen őrizzük a szent sírt, majd részt veszünk a vigílián, a végén pedig a körmeneten – mondta el Kurin.

A másik húsvéti hagyomány a locsolkodás. A kishegyesi tűzoltók ezt sajátos módon űzik, tűzoltókamionnal járják körbe a hölgyismerősöket, és alapos locsolásban részesítik őket.

– 2010 óta járunk testületileg locsolkodni, és azóta kialakult egy szokásos menetrend. Reggel 7 órakor gyülekezünk a Tűzoltóotthonban, és összeírjuk a listát. Ezt követően a tűzoltó lányokat, feleségeket, barátnőket körbejárjuk a tűzoltókamionnal. A locsolásért cserébe nem várunk semmit, legfeljebb egy piros tojást – mondta el az alelnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a hölgyek szerencséjétől függ, hogy mivel locsolják meg őket: van, akit kézi tűzoltó készülékkel, népszerűbb nevén „brentacsával”, de van, akit a kamion vízágyújával. Kurin elmondása szerint eddig még nem volt áldozata ennek a húsvéti hagyománynak, és egy hölgy sem haragudott meg rájuk, ha kamionnal locsolták meg.