2024. május 4., szombat
SPORTMIX

Nincsen angol, de magyar se

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megnevezte azt a 36 játékvezetőt, akik fújhatják a sípot a nyári oroszországi világbajnokság mérkőzésein. A csütörtökön közzétett listán 36 bíró és 63 asszisztens szerepel, összesen 46 országot képviselve. Az már korábban biztossá vált, hogy Kassai Viktor hiányában az egymást követő második vb-n nem lesz magyar játékvezető.

Érdekesség, hogy 80 esztendő után rendeznek világbajnokságot brit sípmester nélkül: a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság döntőjében bíráskodó Mark Clattenburg ugyan a korábbi bő keretben még szerepelt, ám tavaly februárban Szaúd-Arábiába tette át székhelyét. Bár az angol szövetség (FA) kérvényezte, hogy mást nevezhessenek a helyére, ezt a FIFA elutasította.

A világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik 11 orosz város 12 stadionjában.

Olimpiát rendeznének az északolaszok

Milánó és Torino közösen szeretne pályázni a 2026-os téli olimpia és paralimpia rendezési jogára. Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) csütörtökön el is küldte az ezzel kapcsolatos szándéknyilatkozatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB). Bár az olimpia mindig egy városhoz kötődik, a NOB új, rugalmasabb pályázati rendszere megengedi, hogy a játékokat egy nagyobb régióban bonyolítsák le, ugyanakkor csak egy város lehet a „névadó”. Az esetleges olasz pályázat még kormányzati jóváhagyásra vár, de az elképzelések szerint a nyitó- és záróünnepséget, valamint a jeges sportágak némelyikét Milánóban rendeznék, míg a többi versenyt a 2006-os torinói ötkarikás játékok létesítményeiben bonyolítanák le.

A két észak-olaszországi nagyváros 145 kilométerre fekszik egymástól, autópálya és gyorsvasút is összeköti őket. A 2026-os rendezésről Torino és Milánó mellett eddig Calgary, Sion, Stockholm és Szapporo egyeztetett a NOB képviselőivel, míg a közelmúltban – bajorországi helyszínek bevonásával – Graz és Schladming döntött egy közös pályázat előkészítéséről.

A 2026-os házigazdát 2019 szeptemberében éppen Milánóban jelöli ki a NOB.

Elhunyt a „kukásember”

Elhunyt a történelem első üzletembere, aki három első ligás klubot birtokolt egyszerre. Wayne Huizenga a kukásautó volánjától jutott Amerika sportelitjébe, vagyis szó szerint a szemétdombról jutott odáig, hogy halála után az NFL, az MLB és az NHL is közleményben méltatta.

Huizenga 1971-ben kilépett a tőzsdére, és 1984-ben a kezdeti ötezres befektetés már 21 milliót ért. Ingatlanokat, szállodákat és más üzletbeli részesedéseket vásárolt, mígnem 1984-ben megvette a Blockbuster nevű, akkor 20 üzlettel még Texasban is jelentéktelen videokölcsönzőt, amelyből majd 4000 boltos cégből álló behemótot faragott, és 8,4 milliárdos értékűként adta tovább 1994-ben.

1990-ben 15 százalékos részesedést vásárolt az NFL-es Miami Dolphinsban, s megvette a stadion 50 százalékát is, 1994-ben pedig további 168 millióért már kizárólagos tulajdonossá vált. 1991-ben 95 millióért vette meg Miami Marlins baseball-, 1992-ben 50 millióért a Florida Panthers jégkorongcsapatát, és mindkettővel gyors sikereket aratott. A Panthers 1996-ban már a Stanley-kupa-döntőben játszott, a Marlins pedig 1997-ben bajnok lett.

Az NFL-es Dolphins volt a kedvence, már az együttes 1966-os újoncidényében bérletet vásárolt, és amikor végül eladta a klubot, egyetlen szívfájdalma volt, hogy sosem tudott Super Bowl-győzelmet szerezni a városnak, a közösségnek, amelyet egyébként dollármilliókkal segített adományok formájában.