2024. április 26., péntek

Előadás születik

A Kosztolányi Dezső Napok keretében a Zentai Magyar Kamaraszínház Esti című előadásának próbájába nyerhettek betekintést a nézők

Különleges élményben és igencsak szórakoztató estben lehetett részük azoknak, akik a csütörtök estét a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban töltötték. Itt ugyanis, a Kosztolányi Dezső Napok zárórendezvényeként, a Zentai Magyar Kamaraszínház, Kosztolányi Esti Kornél novellái alapján készülő előadásának a próbafolyamatába nyerhettek betekintést. Mezei Kinga, az előadás rendezőjének elmondása szerint a próbák épp csak néhány napja kezdődtek el Zentán, így a szabadkai közönség tulajdonképpen a produkció készítésének első pillanataiba kukkanthatott be, az első lépéseinek lehetett szem-és fültanúja. A színpadon Lőrinc Tímeát, Nešić Mátét, Szilágyi Áront, Papp Arnoldot, Verebes Juditot és Balázs Áront, mint vendégművészt láthattuk, a további két szereplő Virág György és Dévai Zoltán egy másik fellépés miatt nem lehetett jelen.
Az est folyamán ízelítőt kaphattunk a szöveganyag egy részéből, és megismerkedhettünk a karakterekkel. Mivel ez egy nyílt próba volt, Mezei Kinga instruálta a színészeket, akik feladatokat oldottak meg. A rendező elmondása szerint ezek a gyakorlatok arra szolgálnak, hogy a színészek kilépjenek a komfortzónájukból, szélesebb spektrumban, színskálán mozogjanak a szövegek értelmezésében, stílusban és hangulatban, hogy amikor a színpadra kerülnek, legyen egy terjedelmesebb eszköztáruk, a saját szövegeiket illetően. Három gyakorlatcsoportban kellett teljesíteniük a szereplőknek. Egyik a nyelvi, beszédtechnikai szabályok mentén haladt, másikban az érzelmi vagy fizikai állapotok kaptak hangsúlyos szerepet, a harmadikban pedig valamilyen stílust, formát, műfajt határozott meg számukra a rendező, és ehhez kellett tartaniuk magukat. A nyelvi játékok ugyebár Kosztolányi Dezsőtől sem álltak távol, ezúttal pedig színházi módszerek által is megtapasztalhatták a nézők, hogy az anyanyelvünk mennyire játékos és mókás is tud lenni. A kész előadás vélhetően májusban kerül bemutatásra. Addig még a szövegkönyv is alakul, formálódik. A próbán jelen volt Góli Kornélia, az előadás dramaturgja is:
– Nagyon örülök, hogy Kosztolányi Dezső Esti Kornéljával dolgozhatunk. Valaki talán azt gondolná, hogy ezek a szövegek nem valóak színpadra. Erről mi is beszélgettünk és sokat tanakodtunk. Végül arra jutottunk és közösen megegyeztünk abban, hogy a figurák, a szereplők megállják a helyüket a színpadon, úgymond színpadképesek, mert szinte olvasás közben is látjuk őket megelevenedni. Az pedig, hogy alkalmunk nyílik ezeket a szereplőket színpadra helyezni, és ezzel az alteregó figurával színpadon is foglalkozhatunk, egyrészt nagyon szép feladat, másrészt egy nagy kihívás – fejtette ki Góli Kornélia.