2024. április 27., szombat

Podolszki emlékkönyve

A közelmúltban lezajlott Podolszki József Irodalmi Emléknapon került bemutatásra a Podolszki József-emlékkönyv. A kiadvány a Podolszki publicisztikai pályázat húsz évét foglalja össze, Bordás Győző szerkesztette, és a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg. Virág Gábor, a Forum könyvkiadó igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy nagy jelentőségük van az olyan rendezvényeknek, mint amilyen a Podolszki-nap, annak pedig hagyománya van, hogy ezen a napon megjelenik egy kiadvány.

– Az ilyen regionális irodalmi rendezvények azért fontosak, mert a vidéki településeken is életben tartják az irodalom iránti érdeklődést. Minden ilyen rendezvény egy-egy személyhez és a munkásságához kötődik. Több esetben is látjuk azonban, hogy a néhány évtizedes múltra visszatekintő események már nemcsak az adott személy munkásságáról szólnak, hanem általában a vajdasági magyar irodalomról. Ezt pozitívumnak tartom, mert sok olyan téma is felmerül, ami fontos az irodalom iránt érdeklődők számára. A Podolszki József-emlékkönyv megjelenése azért is fontos, mert egyfajta hagyománya van annak, hogy a Podolszki-napra megjelenik valamilyen kiadvány, a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület, Kishegyes község önkormányzata és a kiadó közreműködésével – mondta el Virág, majd hozzáfűzte, hogy ily módon megjelentek Podolszki gyermekversei, riportjai, jegyzetei stb. A mostani kiadvány megidézi Podolszki személyét, munkásságát, illetve a Podolszki-napok történetét – fogalmazott az igazgató.

Tavaly volt húszéves a Podolszki József Irodalmi Emléknap, s ezt a húsz évet foglalja össze az emlékkönyv – számolt be lapunknak Csordás Katalin, a kötet szerkesztőbizottságának tagja. A könyv első része tartalmaz három olyan Podolszki-verset, amelyek meghatározónak számítanak a szerző munkásságában. Emellett bemutatja Podolszki munkásságát, valamint az emléknapok és a publicisztikai pályázat történetét. Ezt követik azok az írások, amiket batárok, írótársak írtak Podolszkiról: Gerold László, Bori Imre, Vajda Gábor, Hornyik Miklós, Tari István, Balogh István és Dudás Károly – mondta el Csordás, majd azzal folytatta, hogy a könyv második része az eddigi díjazottak névjegyzékét tartalmazza. Emellett benne vannak a díjnyertes pályaművek, valamint a Podolszki-emléktábla megkoszorúzásakor elhangzott beszédek.

A szerkesztőbizottsági tag végezetül arról is beszámolt, hogy a Podolszki József-emlékkönyv a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtárban kapható.