2024. április 27., szombat

Közösen a Kárpát-medencében

A zentai és a hódmezővásárhelyi testvériskola közös projektuma

Tegnap kezdetét vette a zentai Emlékiskola és a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola projektuma, amelynek keretében a testvériskolák diákjai számára mindkét városban számos programot szerveznek. A projektum nyitórendezvényét követően, amelynek során a zentai diákok bemutatták városukat, délután a Royal Szállodában a magyarországi iskola tartott egy bemutatót, majd közösen részt vettek az Emlékiskola jótékonysági rendezvényén.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Miklós Anikó, a hódmezővásárhelyi iskola vezetője lapunknak elmondta, hogy a kétéves projektum keretében a két iskola tanulói hatszor találkoznak egymással, s a tervek szerint a Balatonra és Gyulára is elutaznak közösen, emellett a zentai diákoknak megmutatják Mártélyt, Hódmezővásárhely környékének tájvédelmi körzetét is. Miklós Anikó szerint a hódmezővásárhelyi diákok nagyon örülnek neki, és nagyon várják a határon túli kortársaikkal való barátkozást, mivel iskolájukban több korcsoportban is foglalkoznak a határon túli magyarság életével.

– A mai világban nagyon fontosnak tartom annak a tudatosítását, hogy a határon belül nem ér véget a magyarságunk, hanem más országokban is élnek magyarok, s ezt a gyerekeknek is igyekszünk megtanítani – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki szerint a gyerekek azért várják ezeket a találkozásokat, mert ilyenkor személyesen is megtapasztalhatják, hogy milyen is a határon túliak élete.

A projektum keretében legközelebb augusztusban a Balatonon találkoznak a testvériskolák diákjai, és Miklós Anikó elmondta azt is, hogy a Határtalanul! program keretében május folyamán is ellátogatnak Zentára, valamint elutaznak Torontálvásárhelyre.

Barsi Anita, az Emlékiskola igazgatóhelyettese is kiemelte annak fontosságát, hogy a zentai diákok megismerjék Magyarország nevezetességeit, történelmét, illetve az anyaország területén élő kortársaikat, s barátságokat is kötnek, a különféle játékos foglalkozásokon keresztül pedig közösségformálódás is történik, ami hosszú távon rengeteget jelenthet.