2024. április 27., szombat

Megfosztják koronájától a Zöldfás utcát

Óbecsén elkezdődött a régi platánsor metszése

Sokáig kellett várni a kedvező időjárásra, de kedden végre megkezdődött Óbecsén a Zöldfás utcai platánfák koronájának metszése. A Komunalac Közvállalat által végzett munkálatok miatt várhatóan 1,5-2 hónapon át időszakos forgalomkorlátozással kell számolni ebben az utcában.

Több héten át időszakos forgalomkorlátozás lesz a Zöldfás utcában (Fotó: Fehér Rózsa)

Több héten át időszakos forgalomkorlátozás lesz a Zöldfás utcában (Fotó: Fehér Rózsa)

A fasort nemcsak a koronájától szabadítják meg, hanem a gyökérrendszerét is rendbe hozzák, hogy ezt követően új járdát építhessenek ki a Zöldfás utca egy szakaszán.
Korábban a lakosság méltatlankodva fogadta a fasor ehhez hasonló metszését, de a vállalat szakemberei szerint erre épp az öreg tölgyfák állapotának a megóvása és élettartamának a meghosszabbítása érdekében van szükség. A Zöldfás utcában lévő juharlevelű platánfák olyan hibridek, amelyek akár negyven méter magasra is megnőhetnek, ráadásul igen ellenállóak a légszennyezettséggel szemben is. Az itt található platánfák a becslések szerint csaknem 90 évesek lehetnek, és akadnak köztük olyanok is, amelyek törzsének az átmérője meghaladja az egy métert.
A Komunalac szakembereinek elmondása szerint a szép, de öreg tölgyfák több gondot is okozhatnak a városi környezetben: a hatalmas, összeérő lombkoronák egyrészt könnyen terjeszthetnek betegségeket, másrészt nehezítik a levegő és a gázok mozgását, és emiatt megnövekszik a kipufogógázok koncentrációja a légkör alsóbb rétegeiben.
A metszést a fák teljes körű állapotfelmérése és tájépítő szakemberek által kidolgozott szanációs terv alapján végzik a munkások. A hozzáértők azt ígérik, hogy a fasort megóvják, és a lombkorona metszése nem fogja elcsúfítani az óbecseiek által olyannyira kedvelt Zöldfás utcát.
A fasoron végzett munkálatokra az önkormányzat egymillió dinárt áldoz a költségvetésből.