2024. április 27., szombat

Viktor Orban: Imigracija je najveća stavka aprilskih izbora

Najveća stavka 8. aprilskih izbora je, da li će Mađarska postati država migranata, i da li ćemo uspeti sačuvati sigurnost, evropsku kulturu i način života - rekao je Viktor Orban, premijer za Košut radio, u emisiji Nedeljne novine. Prermijer smatra da su opasnosti od terorizma i opšta sigurnost povezani sa migracijom. Smatra neprihvatljivim da migracija predstavlja opasnost za evropsku kulturu, za rodnu ravnopravnost i izjavio je: Prema stavu Mađarske kontinent se napunio, granice treba sačuvati, a migrante treba držati van evropskih granica. Kad se ukine ilegalna migracija, nećemo imati koga da raspoređujemo i Evropa će se osloboditi rasprava oko kvota.

Foto: Beta/AP

Foto: Beta/AP

Orban je dalje izjavio da Brisel veliki deo evropskih sredstava hoće da potroši na migrante, a prema novim raspodelama Unije, već u prvom krugu bi u Mađarsku stiglo 10 hiljada migranata. Propisana svota od 9 miliona forinti bi uništila teško oporavljenu privredu. To znači da migrante ne treba slati u neke članice EU ne samo iz razloga uništenja kulture, već i zbog toga što bi takva vrsta opterećenja prekoračila i izdržljivost države - dodao je Orban.

Premijer je okarakterisao važnim promene u Italiji, jer je već u jednoj od tri velike države članice EU većina glasala protiv imigracije, što se oseća i u centralnom delu EU.

Najvažnije pitanje Evrope je imigracija, džabe cenzurišu vesti o migraciji i terorizmu i na internetu - rekao je. Dodao je da se opozicija - koja sprovodi u delo zadatke koje im zadaje Đerđ Šoroš - i dalje čvrsto drži stava, da se o problemima ne treba govoriti.

Premijer i dalje računa na to da će na izborima naspram predstavnika Vlade stajati samo jedan predstavnik opozicije. Smatra da je sredstvo opozicije tajanstvenost, jer su stvarni ciljevi opozicije u suprotnosti sa voljom naroda, zato se javno ne pojavljuju, sakrivaju se, a ugradili su se u centre gde se donose odluke, i prisutni su i u Briselu.

Viktor Orban je naglasio, da je protiv Šoroš mreže najbolje sredstvo njihovo otkrivanje, to jest, treba ukazati na to šta oni nameravaju, posle izbora ih treba prisiliti na otkrivanje i zabraniti migracije. Đerđ Šoroš bi trebao da ode u Ameriku umesto što želi da promeni sudbinu Mađarske. Kaže da se oni koji jednom dođu u Mađarsku, više ne mogu isterati, zato se na pitanje migracije ne sme dati pogrešan odgovor. Dodao je: dok mađarski birači budu davali glas i poverenje sadašnjoj vlasti, ovo se neće dogoditi.

Viktor Orban je istakao u intervjuu, da je dostignut visok nivo zaposlenosti, izgrađen je nov privredni sistem koji se zasniva na radu. Zahvaljujući udruživanju 10 miliona ljudi Mađarska se isčupala iz kandži stečaja. Vlada međutim ne želi da se bavi postignutim rezultatima, već pitanjima budućnosti.