2024. április 27., szombat

Mától lehet felvenni és leadni a szavazási levélcsomagokat a külképviseleteken

Hétfőtől és csak személyesen vehetik át a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok a szavazási levélcsomagjaikat a kijelölt külképviseleteken, Szerbiában Belgrádban vagy Szabadkán. Azokra ez nem vonatkozik, akik postai kézbesítést kértek.

Nyomtatják a szavazólapokat (Fotó: MTI)

Nyomtatják a szavazólapokat (Fotó: MTI)

A szavazatot visszajuttatni már nem kötelező személyesen.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. Az NVI vasárnap elektronikus úton küldte meg az érintett külképviseleti választási irodának azoknak a választópolgároknak a jegyzékét, akik a regisztráció során jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot a külképviseleten kívánják átvenni.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-i országgyűlési választáson, ehhez március 24-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe.

378 EZREN REGISZTRÁLTAK

Összesen 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a szombat 16 órás határidőig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint.

Ebből 50.014-en jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot személyesen szeretnék átvenni a kijelölt külképviseletek egyikén, 328.608-an pedig azt kérték, az NVI levélben juttassa el nekik a szavazási levélcsomagot. Az utolsó két napban mintegy háromezren regisztráltak.

Az NVI honlapjának az adatai szerint Szerbiából 53.184-en kérték, hogy valamely szerbiai címre küldjék a szavazási levélcsomagot. Ez az adat azonban nem tükrözi pontosan a regisztrált szerbiai kettős állampolgárok számát, mert nem tartalmazza azokat, akik e-mail-címet adtak meg vagy magyarországi értesítési címet.

LEADÁSI HATÁRIDŐ

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le a levélben küldött szavazataikat a külképviseleteken. A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is március 26-tól munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva. Öt határon túli településen hosszabbított nyitvatartással fogadják a levélszavazatokat. Így van Szabadkán is, ahol a főkonzulátus honlapján olvasható tájékoztató szerint március 26. és április 7. közötti munkanapokon, továbbá március 30-án (nagypénteken), valamint március 31-én (nagyszombaton) és április 7-én (szombaton): 6.00-tól 22.00 óráig lehet leadni a levélszavazatokat, április 6-án (pénteken) pedig 6.00-tól 24.00 óráig.

A külképviseleteken átlátszó urnába dobhatják be szavazataikat a levélben voksolók, a külképviseletek pedig március 26-tól naponta ürítik az urnákat és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a szavazatok számának alakulása.

MIRE KELL FIGYELNI?

A levélben szavazóknak figyelniük kell arra, hogy pontosan töltsék ki az azonosításukhoz szükséges nyilatkozatot: írják is alá, és ne felejtsék el leragasztani a borítékot.

A választópolgár csak egy pártlistára szavazhat, és csak akkor érvényes a voksa, ha két egymást metsző vonallal szavaz. A szavazólapot ezt követően a kis borítékba kell helyezni, és a borítékot le kell zárni. A le nem zárt borítékban lévő szavazat érvénytelen.

Ezt követően a választópolgárnak ki kell töltenie az azonosító nyilatkozatot. Az adatoknak meg kell egyezniük a regisztrációs kérelemben megadott adatokkal. Hiába tölti ki valaki helyesen az azonosító nyilatkozatot, ha azt nem írja alá, a szavazata érvénytelen lesz.

Négy évvel ezelőtt a visszaküldött szavazási iratok 19 százaléka volt érvénytelen. Ennek megelőzésére Vajdaságban aktivisták fogják segíteni a külhoni szavazókat.