2024. április 26., péntek

Gyufahegedű és húsvéti tojás

Falunapi programsorozat Kishegyesen – Szombaton átadják a falu legrangosabb kitüntetéseit

Csütörtökön este rendhagyó kiállítással megkezdődött a kishegyesi falunapi rendezvénysorozat. Az érdeklődők gyufából készült tárgyakat tekinthettek meg a Nők Kishegyesi Fórumának székházában nyílt kiállításon. A legérdekesebb kiállított tárgy talán egy gyufahegedű. A türelem koronája… című kiállítás Csabai Géza hagyatékából állt össze. Az egykori barkácsmestert Zsidai Erzsébet, a Női Fórum elnöke mutatta be a közönségnek. A kiállításmegnyitón hegedűduettet hangzott el Gál József és ifj. Gál József tolmácsolásában.

A gyufából készült tárgyak kiállítása, Fotó: Lakatos János

A gyufából készült tárgyak kiállítása, Fotó: Lakatos János

Pénteken délelőtt a programok sora a Női Fórum kézműves körének tojáskiállításával és a kézművesvásárral folytatódott, szintén a fórum székházában. A vásáron különböző technikával készült húsvéti tojások, mézeskalácsok, papírfonással készült tárgyak, díszített poharak és szimpatikus, horgolt figurák kaphatók. A kiállítás és vásár szombaton 9 és 17 óra között látogatható, vasárnap 8 és 12 óra, hétfőn 14 és 17 óra, kedden pedig 8 és 12 óra között. Szombaton különböző házi szappanokkal és krémekkel bővül a kínálat. Pénteken sor került a Kincsem című magyar játékfilm vetítésére is a Művelődési Otthonban, este 21 órakor a Dombos Wine Clubban pedig Jódal Kálmán és Kocsis Árpád tartott felolvasóestet, HÍD I. címmel. Az irodalmi történést DJ-buli követte.

A falunapi programsorozat szombaton zárul. 18 órakor a Művelődési Ház előcsarnokában Pszeudo-primitív maszkok – Michael Houellebouecq posztapokaliptikus klónjai címmel megnyílik Vass Szabolcs kiállítása, majd 18 óra 30 perckor kezdődik a falunapi ünnepi műsor. A műsoron hagyományosan köszöntőt mond a helyi közösség tanácselnöke, és bemutatkoznak a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai. Az idén a műsor az ovisok és az iskolások közreműködésével állt össze, és fellép Kishegyes testvértelepülésének, Örkénynek a zenekara is. Az ünnepi műsorban kerülnek átadásra a falu legrangosabb elismerései is, köztük a falu díszpolgári címe és a falu köszönőoklevelei.