2024. április 27., szombat

Iskolajubileum

Pénteken, március 23-án iskolanap keretében alkalmi ünnepséggel emlékeznek a színházteremben arra, hogy ötven évvel ezelőtt, 1968-ban épült fel Temerinben a Kossuth Lajos és a Tanító utca sarkán, a régi plébánia telkén a Kókai Imre Általános Iskola új épülete.

A Kókai Imre iskola épülete napjainkban (Góbor Béla felvétele)

A Kókai Imre iskola épülete napjainkban (Góbor Béla felvétele)

A műsorban közreműködnek az iskola mostani és régi diákjai. Az átadáskor (szeptember 8-án) pontosan olyan volt, ahogyan megálmodták: tizenhat tanteremmel, két laboratóriummal, tornateremmel. Az iskola a község pénzén és a felvett bankkölcsön mellett belső kölcsönből épült, amit a falu lakossága és a vállalatok adtak össze az építkezésre, majd a kölcsönadott pénz egy részéről lemondtak új bútorzat vásárlására. A mai iskolások nagyszülei még emlékeznek arra a napra, amikor tanévkezdéskor a falu apraja-nagyja kivonult az iskola előtti emelvényhez, hogy megünnepelje az új épület átadását, és megtekintse a tantermeket.

Bármennyire szép volt megnyitásakor az új iskola, az elmúlt 50 év megtette a magáét. Bár többször is történt kisebb felújítás, teljes felújításra, energiatakarékos külső szigetelésre, LED lámpák felszerelésére csak az idén kerülhet sor, éppen az 50 éves évforduló alkalmából.