2024. április 20., szombat

Harminc nyugdíjaskártya-tulajdonos

Magyarkanizsán átadtak az első kártyákat

A szerbiai nyugdíjbiztosító nyugdíjaskártyát ad az egymillió-hétszázötvenezer szerbiai nyugdíjasnak, nyugdíjfajtától függetlenül, amivel az illető a jövőben nyugdíjas mivoltát igazolhatja. A kártya ingyenes, és jogosult rá minden nyugdíjas.

Fotó: Puskás Károly

Fotó: Puskás Károly

Az első harminc kártyát kedden a magyarkanizsai városháza dísztermében vehették át az arra jogosultak, akiket elsőként Csikós László, a magyarkanizsai községi tanács szociális és egészségvédelemmel megbízott tagja üdvözölt. Tőle megtudtuk, hogy ezt a kártyát a nyugdíjbiztosítási alap minden nyugdíjasnak kipostázza, aki pedig friss nyugdíjas, a nyugdíjvégzés átvételekor szintén megkapja. Sem űrlap, sem bejelentkezés, sem sorban állás nem szükséges ahhoz, hogy a kártyát magukénak tudhassák.

– Eddig nyugdíjcsekkel igazolhatták a státuszukat, ezentúl pedig ezzel a chippel megjelölt kártyával lesz rá lehetőség. Annyiban könnyíti az idősek életét, hogy ezzel a kártyával valósíthatják meg a kedvezményes jogokat akár vásárlás, akár utazás terén. Ha viszont elveszítenék, újat kell igényelniük – mondta el Csikós László, akitől számszerű adatokat is hallhattunk, miszerint a községben több mint ötezer nyugdíjas van, akik mind kártyatulajdonosok lesznek a közeljövőben. 5737 személy haladta meg a 65. életévét.

– A nyugdíjaskártyával a tulajdonosaik egyszerűbben és biztonságosabban tudják igazolni nyugdíjas mivoltukat, és élhetnek minden olyan kedvezménnyel, amely a nyugdíjasokat megilleti, és mindeközben a személyes adataik teljes biztonságot fognak élvezni. Jó alkalom lesz ez arra is, hogy minden más intézmény, vállalat, hatóság tanúbizonyságot tegyen a társadalmi felelősségvállalásáról, és minél több olyan helyzetben fogadják el a kártyát, amelyben az időskorú embertársaink némi kedvezményben részesíthetők. Úgy hisszük, ez a helyes útja annak, hogy a közösség több együttérzésnek és gondoskodásnak adja tanújelét, és hogy ez általános gyakorlattá váljon, ne maradjon csupán egyszeri megnyilvánulás – magyarázta a nyugdíjasoknak Törtei Szilárd, a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap zentai kirendeltségének munkatársa.