2024. április 27., szombat

Díjak a fogyasztóvédő diákoknak

Megünnepelték a világnapot

A múlt héten a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ aktivistái is megemlékeztek a fogyasztók világnapjáról. Az ifjú aktivisták a vásárlók jogait ismertető szórólapokat osztogattak a Csarnok előtt a piactéren, a fogyasztóvédelmi központban pedig alkalmi fogadást tartottak a szervezet tagjai számára.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

Az ünnepségen Molnár Csikós József elnök köszöntötte a jelenlévőket, Király István, az egyesület előző elnöke pedig ajándékcsomaggal ismerte el Horváth Bábinszki Ildikó tanárnő tevékenységét, aki a legtöbb diákot és csapatot készítette föl a közelmúltban az Emlékiskolában megrendezett fogyasztóvédelmi versenyre, amelyen a középiskolások mellett az idén először az általános iskolák diákjai is részt vettek. Ennek kapcsán Vujičić Savo, a verseny fő szervezője elmondta, hogy az általános iskolások öt csapata derekasan helytállt a megmérettetésen, és a középiskolások is jól szerepeltek. Hozzátette, hogy a közeljövőben a fogyasztóvédők az önkormányzattal karöltve a vállalkozók számára is versenyt szeretnének indítani, amelynek keretében a fogyasztóbarát vállalkozásokat díjaznák évente, jövőre pedig magyarországi iskolások is részt vesznek majd a fogyasztóvédelmi versenyen. A fiatalok számára továbbképzéseket is szerveznek magyarországi kutatóintézetekben.

A versenyen a következő eredmények születtek:

Az általános iskolák mezőnyében a hetedik osztályosok közül a tornyosi iskola csapata, Grujin Patrícia és Pintér Kitti érdemelte ki az első díjat, a munkájuk címe: A kólaízű szénsavas italok felismerhetőségének vizsgálata az íz, az áruminőség és az ár kapcsolatában; a nyolcadikosok közül Zsoldos Kristóf–Surányi Balázs emlékiskolás diákok Vitamin, de vajon milyen? című munkája lett a győztes. A középiskolák mezőnyében az első osztályosok közül Krezsó Boglárka és Lékó Anna Virág, a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola tanulói bizonyultak a legjobbnak az Esszük, de nem ismerjük c. munkával, a másodikosok közül Papdi Nándor, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tanulója szerezte meg az első helyet az Egészségtelen adalékanyagok című munkájával. A harmadikosok közül Bartus Rebeka és Pósa Bettina, a zentai közgazdasági iskola diákjai szerezték meg az első helyet a Kriptovaluta című munkájukkal, a végzős középiskolások mezőnyében pedig az óbecsei Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjai, Milan Arsić és Jovana Tarajlo szerezték meg az első helyet A fogyasztók csalásoktól való védelme című pályamunkával. Ők érdemelték ki az egyik különdíjat is, míg a másikat Jelena Santovac és Saša Banović, úgyszintén az óbecsei középiskola tanulói.

1985-ben az ENSZ közgyűlése hivatalosan is deklarálta a fogyasztók nyolc alapvető jogát. Ezek: az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog, a veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga, a megfontolt választáshoz szükséges tények ismeretének joga, a különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga, a kormány irányelveinek meghatározásába és a végrehajtásba való beleszólás joga, a jogos panaszok tisztességes rendezéséhez való jog, a tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog, valamint az emberek joga az egészséges és elviselhető környezetben való élethez.