2024. április 26., péntek
BEZDÁN

Kötelességünk kiállni az értünk tevő erők mellett

Március 20- án, a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében tájékoztatási jellegű lakossági fórumot tartottak Bezdánban. Vendégként jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Ceglédi Rudolf, a VMSZ alelnöke, Zenta polgármestere és Pelt Ilona a VMSZ tartományi frakcióvezető helyettese.

Csapó Judit, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Ceglédi Rudolf emlékeztetett azokra az eredményekre, lehetőségekre, amelyek a FIDESZ kormányzása alatt valósultak meg eddig. Kiemelte a honosítási eljárást, a magyar állampolgárság kérelmezésének lehetőségét. Amint fogalmazott, ennek alapján kötelességünk az értünk tevő erők mellett kiállni. A másik fontos törekvés, hogy Magyarország a magyarok országa maradjon, a gazdasági menekültek ne változtathassák meg az ország demográfiai összetételét. Továbbá ne mérhessenek olyan szociális terheket Magyarországra, amelyek az egész nemzet boldogulását veszélyeztetik. Kitért rá, hogy a 2010 óta működő támogatási rendszerek egy baloldali- jobbikos alakulattal szintén veszélybe kerülnének. Hangsúlyozta az oktatási-, az ösztöndíjprogramokat, a kulturális, az egyházi,a családi, a sport jellegű támogatásokat, továbbá a legjelentősebbet, a gazdaságfejlesztési programokat és az ebben az évben induló turizmusfejlesztési programot is. Orbán Viktor beszédéből idézve összegezte, a három legfontosabb indok, hogy az emberek a voksukat a Fidesz-KDNP listára adják le, az hogy ,,a család, a nemzet és a munka megmaradjon”
Nyilas Mihály a tartomány szemszögéből világított rá arra, mennyire fontos, hogy a köztársasági, tartományi és községi szintek közötti összefüggő folyamatokat tovább tudják vinni. Elmondta, Orbán Viktor nagy megbecsülésnek örvend a szerb polgárok körében is. Erős nemzetpolitikájának köszönhetően olyan programokat valósítanak meg, amelyek leállítják, illetve jelentősen csökkentik az elvándorlás folyamatát. Kiemelte az oktatás területén történt fejlesztéseket. Amint fogalmazott, ezúttal is minden szavazat számít.
Pelt Ilona a szavazás gyakorlati részleteit ismertette. Hangsúlyozta nagyon lényeges odafigyelni arra, hogy a névjegyzékre március 23- ig van lehetőség regisztrálni, továbbá, hogy a szavazólapok arra a címre érkeznek, amely a személy lakcímkártyáján szerepel vagy a konzulátusra, annak részére, aki oda kérelmezte. Az aktivisták hamarosan elindulnak majd a terepre, segítségüket igénybevenni célszerű, ahhoz, hogy a szavazás egészen biztosan a szabályos, érvényes módon történjen.
A fórum végén kérdések hangzottak el a választás, illetve a fiatalok foglalkoztatási lehetőségeinek témájában.