2024. április 27., szombat
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Nibali első Monumentuma

Vincenzo Nibali, a Bahrein–Merida csapat olasz klasszis versenyzője nyerte meg a Milánó–Sanremót, az év első s egyben leghosszabb Monumentumát. Nibali, az egyetlen jelenleg is aktív kerékpáros, akinek mindhárom háromhetesről (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a España) van összetettgyőzelme, életében először diadalmaskodott a világ öt legnagyobb egynaposának egyikén. A 33 éves olasz korábban 2012-ben állt a verseny dobogójára (3. hely).

A 294 kilométeres, valódi embert próbáló útvonal több mint 7 órán át fárasztotta a mezőnyt, amely 9 fős szökevénycsoportot engedett el a hűvös, szeles, esős időben. A főcsoport negyven kilométerrel a befutó előtt fogta meg a legkitartóbb szökevényeket, s innentől mindenki felkészült a kulcsfontosságú két emelkedőre. A Cipressa hegyen együtt maradt a mezőny, csak néhány sprinter szakadt le – például Marcel Kittel –, s a Poggióra még bő 50 fős boly érkezett együtt, már verőfényes tengerparti napsütésben. Ezen a négy kilométer hosszú, helyenként igen meredek emelkedőn tudott ellépni Nibali a riválisoktól (Peter Sagan, Michał Kwiatkowski, Arnaud Démare stb.), majd a célba vezető lejtőn és a sanremói utcákon, hatalmas tempót diktálva, képes volt megtartani hajszálnyi előnyét a rohamosan közeledő üldözők előtt.

A következő Monumentum a szezonban a Flandriai Körverseny lesz április 1-jén, rögtön a következő vasárnapon pedig a legendás Párizs–Roubaix-t rendezik.

Végeredmény, Milánó–Sanremo (294 km): 1. Vincenzo Nibali 7:18:43 óra, 2. Caleb Ewan, 3. Arnaud Démare, 4. Alexander Kristoff, 5. Jürgen Roelandts, 6. Peter Sagan, 7. Michael Matthews, 8. Magnus Cort Nielsen, 9. Sonny Colbrelli, 10. Jasper Stuyven a. i. stb.