2024. április 27., szombat

A jövő publicistái

Kiosztották a Podolszki József publicisztikai pályázat díjait – Idén dupla annyi pályamű érkezett be, mint tavaly – Megjelent a Podolszki emlékkönyv
A publicisztikai pályázat díjazottjai

A publicisztikai pályázat díjazottjai

Szombaton Bácsfeketehegyen került sor a XXI. Podolszki József Irodalmi Emléknapra, amelynek keretén belül kiosztották a Podolszki publicisztikai díjakat. Az ünnepélyes eredményhirdetésen, amelyre a színházteremben került sor, többek között jelen volt Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség tiszteletbeli elnöke, valamint számos más közéleti személy és irodalmár.

Az idén kétszer annyi pályamű érkezett be, mint tavaly, számolt be a médiának Tóth Lívia, a zsűri elnöke.

– Nagyon örültünk, hogy 29 pályamunka érkezett be, mert tavaly csak 14. Igazán öröm volt olvasni az írásokat, mert nagyon sok jó munkát kaptunk az idén. Nagyon jó interjúk és nagyon jó jegyzetek készültek, ami nem tükröződik a díjazáson, mivel csak egy jegyzetet díjaztunk. Nagyon jó lenne, ha ezeket az írásokat a szélesebb közönség is elolvashatná, tehát ha lapjaink lecsapnának ezekre a szövegekre és leközölnék. Nemcsak a díjazott szövegeket, hanem azokat is, amelyek elnyerték a zsűritagok tetszését. A pályamunkák aktuálisak voltak, időszerű témákkal foglalkoztak, és úgy gondolom, hogy az ilyen pályázatoknak ez az egyik lényege. Azért publicisztikai, hogy olyan témákat találjon, amelyek foglalkoztatják az itt élőket. Az idén különösen sok ilyen volt. A korábbi években megfigyelt hibák: az igénytelenség, a nyelvhelyességi hibák, a szóismétlések most is előfordultak – mondta el Tóth.

A pályázat első helyezettje, Maletaški Krisztina, egy fiatal házaspárral készített interjút, akik nyaralás helyett fesztivált szerveznek.

– Remélem, hogy a zsűri nemcsak a megírt szöveget díjazta, hanem azt is, amiről szól. Nem feltétlenül az itthon maradásról írtam, egy pozitív témát szerettem volna az olvasók elé tárni. Nagyon sok pozitív példa van Vajdaságban, én egyet ragadtam ki, Vígi Lászlót és Sárát. Az ő múltukról, jelenükről, illetve jövőjükről olvashatnak majd az érdeklődők – mondta el az első helyezett.

Az olyan jellegű rendezvényeknek, mint a Podolszki-emléknap, nagy jelentősége van, nyilatkozta Hajnal Jenő a rendezvény kapcsán.

– Az irodalmi emléknapok mindig nagyon fontosak, hiszen a művészet, az író ember, a gondolat kerül előtérbe. Nekünk, itt a Vajdaságban, az irodalmi életünkben mindig is meghatározó volt, hogy hogyan, miként fogalmazzuk meg önmagunkat. A Podolszki József-emléknap egy sajátos emlék állítása ennek a falunak, és ehhez csak gratulálni tud az ember. Hiszen olyan értékeket és irodalmi hagyatékot próbálnak így tovább adni és megőrizni, ami jól illeszkedik a névadó hagyatékához, jól illeszkedik ahhoz a gondolathoz, hogy van helyünk ezen a tájon – fogalmazott az elnök.

Az Podolszki-emléknap a bácsfeketehegyi temetőben kezdődött, ahol a jelenlévők lerótták kegyeletüket Podolszki József, dr. Vajda Gábor, dr. Bányai János, Szilády János, Sárközi Ferenc és dr. Juhász Géza sírjánál. Ez követte a Podolszki-emléktábla megkoszorúzása a Kultúrotthon udvarában, ahol Gobby Fehér Gyula mondott beszédet. Ezt egy fiatal festő, Kormos Róbert Délvidéki barangolások című képkiállításának megnyitója követte, majd bemutatásra került a Podolszki emlékkönyv, amiről Bordás Győző, a könyv szerkesztője és Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója beszéltek. A szervezők ezt az alkalmat használták ki, hogy köszöntsék a 70 éves Bordást. Emellett emléklapot kapott Barta Júlia, aki az elmúlt 20 évben áldozatos szervezőmunkával segítette az emléknapot. A program délutáni részét egy beszélgetés zárta Vicsek Károly Csillag és kereszt című filmje kapcsán, amit Orosz Attila református esperes vezetett. Az esti eredményhirdetést a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének Arról akarok mesélni című zenés-irodalmi összeállítása előzte meg, amit Molnár Krekity Olga rendezett.

Az emléknapot a bácsfeketehegyi Kozma Lajos Könyvtár és a Feketics Művelődési Egyesület Podolszki József Emlékbizottsága szervezték. Az eseményt támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, Kishegyes község önkormányzata és a bácsfeketehegyi helyi közösség.