2024. április 26., péntek

Rendkívüli védekezés a Száván

Az illetékesek szerint nem indokolt katasztrófától tartani

A Száva vízállása Šabacnál elérte azt a szintet, amely ma szükségessé tette a rendkívüli árvízvédelmi készültség elrendelését. A folyó egyelőre nem öntött ki, és a becslések szerint nem is fog – közölte Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott vezetője. Mint elmondta, munkatársai és a helyi válságstábok tagjai március 2. óta készültségben vannak, és a terepen figyelemmel kísérik a Száva, valamint a többi, növekvő vízállású folyó szintjének az alakulását. Belgrádban a Száva az Ada Ciganlija egyes részein elöntötte a kerékpárutat, Obrenovacon pedig egy üdülőtelepet, de tetemes kár egyelőre nem keletkezett.

Bogatić helyi önkormányzat területén a Száva, de a Drina vízállása is növekszik. Crna Bara környékén, Parašnica határában a Száva kilépett a medréből, és megmunkálatlan földterületeket, mezőket, valamint dűlőutakat öntött el. A bogatići válságstáb teljes készültségben van, napi több alkalommal is végigjárják a legkritikusabb területeket.

Tekintettel a hóolvadásra Ausztriában, a figyelem most fokozottan a Dunára irányul – magyarázta a folytatásban Marić.

Belgrádban egyelőre két térségben rendeltek el rendes árvízvédelmi készültséget, az úgynevezett Kula Nebojša partszakaszon – ahol jelenleg tilos gépjárművel parkolni –, valamint a Nikola Tesla Hőerőmű (TENT) környékén. Utóbbi helyen tegnap délután homokzsákokkal kezdtek el védekezni – erősítette meg Darko Glavaš, Belgrád védelmi kérdésekért és rendkívüli helyzetekért felelős megbízott titkára. A tisztségviselő szerint a Száva Belgrádnál az elkövetkező néhány napban tetőzik, legalábbis erre utalnak a Horvátországból és a Bosznia-Hercegovinából érkező adatok.

A többi nagyobb szerbiai folyó közül a Nagy-Morava völgyében szinte az összes folyó vízállása növekszik, ugyanakkor az illetékesek szerint egyedül a Resava léphet ki a medréből. Utóbbi folyó Subotica falu határában eddig 20 hektár termőföldet és egy családi házat öntött el. A Resava egyike volt azoknak a folyóknak, amelyek 2014-ben az árvízkatasztrófa idején a legnagyobb károkat okozták.

Ezzel egyidejűleg a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHZM) ismételten kellemetlen időjárásra figyelmeztet: péntekig folytatódik a hideg és csapadékos időjárás. Vajdaságban a következő két napban 5–10 centiméter friss hó eshet, az ország egyéb területein átlag 10-20 centiméter, de helyenként akár 30 centiméterrel is vastagodhat a jelenlegi hótakaró. Az északi tartományban a következő két éjszaka átlag mínusz 5 Celsius-fokig csökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig mínusz 1 és 0 Celsius-fok között alakulhat. Az alacsony éjszakai és nappali hőmérsékletek, valamint a csapadékos időjárás miatt óvatosságra intik a gépkocsivezetőket. A krónikus betegeket – elsősorban a szív-, érrendszeri és légzőszervi betegségben szenvedőket, valamint a labilis idegállapotú egyéneket és az időjárási jelenségekre érzékenyeket szintén odafigyelésre intették az RHZM szakemberei.