2024. április 27., szombat

Okostelefon: újabb oktatási eszköz és nevelési kötelesség

Papírra ceruzával egyenes vonalat rajzolni még nem tudnak, a tablet képernyőzárát azonban gond nélkül feloldják. Akárhová nézünk, már a négy-ötéves gyerekek is okostelefonos applikációkkal és tablettel játszanak. Az ötévesek pedig már az egeret is tudják használni. Minél több kép, kevés szöveg és sok gomb. Ezek hatnak leginkább a gyerekekre.

A műszaki eszközökre a szülők és a pedagógusok többsége ellenségként tekint. Számos kutatás és felmérés támasztja alá azon véleményt, miszerint semmiképpen sem ajánlatos gyerekünknek ilyen műszaki eszközöket vennünk. A pszichológusok szerint a tabletezés gátolja a gyerek szociális fejlődését, agresszívvé teheti őket, és kizár jó néhány fejlődési lehetőséget. A szókincs fejlődésének kárára és a környezet hatásaira való fogékonyságra hathatnak negatívan a különféle elektronikus szerkezetek. A kézügyesség és a motorikus képesség is fejletlenebbé válik a virtuális játékok miatt, mondja az egyik tábor.

Más vélemények szerint a szülő hibát követ el, ha elzárja gyerekét a digitális világtól. A gyerek ugyanis kimarad és lemarad kortársaitól, ha nem vehet részt a digitális folyamatban. Nem tanulja meg, később hol és hogyan juthat információkhoz, és a szocializálódás folyamata is károsulhat, hiszen nem tud majd bekapcsolódni a többiek tevékenységébe. Egyes szakemberek úgy vélik, egy mentálisan ép gyerek pontosan tisztában van azzal, hogy a játék az nem valóság. Több kutatás is bebizonyította, hogy nem lesznek agresszívabbak a gyerekek a játéktól. Azt ugyanis mindig más hatás váltja ki. Ezenkívül a játékoknak is van életkori besorolása, ugyanúgy, mint a filmeknek.

Az utóbbi években egyes iskolákban kipróbálták: hatékonyan lehet úgy tanítani, hogy a gyerekek a mobilok segítségével oldanak meg feladatokat. Meglepő módon nem borult fel a rend, sőt, néhány erről készült tanulmány arról számol be, hogy megfelelő segédeszköznek bizonyult a telefon, vagyis a tanulók tevékenyen kapcsolódtak be a tanórába.

A szakirodalomban az m-learningnek (mobilalapú tanulásnak) nevezett módszert úgy alkalmazták, hogy a tanárokat arra kérték, építsék be a tanórákba az okostelefonok által nyújtott különböző lehetőségeket. A mobilos órák úgy zajlottak mint egy átlagos tanóra, azzal a különbséggel, hogy amikor elérnek egy olyan ponthoz, amikor szükség van rá, előkerülnek a telefonok. A kísérleti program résztvevői szerint a telefonok használata motiválja a gyerekeket, hiszen, mint mondják, sokkal színesebbé tehető ezáltal a tananyag feldolgozása. Kiemelik, hogy az okostelefonok révén különféle tanulási útvonalak nyílnak meg. Egyedüli nehézségként a pedagógusok nyitottságának kérdése merült fel. Azt tapasztalták ugyanis, hogy bár szinte minden diák rendelkezik valamilyen okostelefonnal, a pedagógusok közül sokan nem. Ami elbizonytalaníthatja a tanárokat a tanítás során.

A szakemberek szerint az okostelefonok és tabletek hamarosan mindennapos használati eszközök lesznek a tanórákon is. Máris készülnek a mobilalapú tanulásra fejlesztett óravázlatok.

Úgy tűnik tehát, a szülő dolga egy újabb nevelési feladattal bővül, mert az okostelefon helyes használatának megtanítása mára ugyanannyira lényegi pontjává vált a gyereknevelésnek, mint a helyes táplálkozás.