2024. április 27., szombat
„A nyelv nem cél, hanem eszköz”

A Szép Magyar Beszéd verseny elődöntője Topolyán

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ a hétvégén megszervezte a Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny vajdasági döntőjét. A felolvasási versenyre ebben az évben 14 középiskolás diák nevezett be. A Kodály-központban a verseny kezdetén Kisimre Szerda Anna, a központ elnöke köszöntötte a megjelenteket.

A Szép Magyar Beszéd Verseny vajdasági díjazottjai

A Szép Magyar Beszéd Verseny vajdasági díjazottjai

Mai versenyünk mottójául Jókai Annától „A nyelv nem cél, hanem eszköz” idézetet választottuk. A nyelv nemcsak a kommunikáció, hanem az önkifejezés eszköze is. Identitásunk alapjának nevezi Jókai Anna az anyanyelvünket, de a nyelven kívül még sok más is, szokásaink, hagyományaink, hiedelmeink, hitünk is az önazonosság része – mondta, majd felolvasta a verseny magyarországi szervezőinek levelét, ugyanis eddig minden évben a győri Kazinczy Gimnázium igazgatója, Németh Tibor és az anyanyelvi tábor szervezője, a Kazinczy Gimnázium tanára, Szívósné Vásárhelyi Zsuzsanna voltak a zsűri tagjai, idén az időjárás viszontagságai miatt nem tudtak útnak indulni.

A levélben megemlékeztek a vetélkedő három neves zsűritagjáról, akik sokat tettek az anyanyelvi mozgalom fejlesztéséért: Hercegi Károlyról, aki a Kazinczy-alapítvány titkára volt, Karsai Klári néniről, aki többször volt a vajdasági döntőn is, és Wacha Imréről, aki a tavalyi versenyen még a záró beszédet mondta, és nemrégiben halt meg, 87. életévében. Tisztelegve emléke előtt, a kötelező szöveg a neves nyelvész, beszédtanár egyik írása volt.

A versenyzők a megadott névsor szerint felolvasták először a szabadon választott, elkészített szöveget, majd egy kis szünet után a kötelező szövegek felolvasásával zárult a verseny. A bírálóbizottságban Vass Borsodi Borbála – nyugalmazott magyartanár, az Aurora Stúdió alapítója, volt vezetője, Ejzler Evila – kommunikáció és médiaszakember, a topolyai Tájékoztatási Közvállalat újságírója, amatőr színész és Gazsó Orsolya – Kazincy-érmes szövegmondó, kommunikációs és médiaszakember foglalt helyet, döntésük értelmében Szép Magyar Beszéd verseny döntőjébe, melyet 53. alkalommal tartanak meg Győrött, április 19-e és 22-e között, Vajdaságból 5 középiskolás tanuló juthat el.

A topolyai versenyen a következő eredmény született:

1. Szabó Zsuzsanna, Óbecsei Gimnázium, Óbecse, tanár: Pakai Orosz Annamária
2.
Dudás Kata, Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, Topolya, tanár: Kovács Éva
3.
Balla Georgina, Svetozar Marković Gimnázium, Szabadka, tanár: Hajdú Ágnes
4.
Varga Klaudia, Óbecsei Gimnázium, Óbecse, tanár: Pakai Orosz Annamária
5.
Pálinkás Hédi, Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola, Szabadka, tanár: Pintér Molnár Edit
6.
Benedek Fanni, Bosa Miličević Közgazdasági Középiskola, Szabadka, tanár: Pintér Molnár Edit.