2024. április 27., szombat

Harc a szürkegazdaság ellen

A szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában pénteken tartották meg a vállalkozók parlamentjének idei első ülését, amelynek keretein belül több, a gazdasági szereplőket közvetlenül érintő témát vitattak meg. A rendezvény emellett lehetőséget nyújtott a 2017-ben legsikeresebben működő cégeknek járó díjak kiosztására is.

A tavaly legsikeresebben működő cégek képviselői elismeréseket vehettek át (Fotó: Gergely Árpád)

A tavaly legsikeresebben működő cégek képviselői elismeréseket vehettek át (Fotó: Gergely Árpád)

Az ülést követő sajtótájékoztatón Mitar Nikolić, a vállalkozók parlamentjének elnöke, Nermina Ljubović, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnökének tanácsadója, valamint Slobodan Vojinović, a Regionális Gazdasági Kamara megbízott igazgatója számolt be az elért eredményekről. Mint megtudtuk, a szabadkai régió 2017-ben is megőrizte vezető helyét az országban, és a tavalyi évet is pozitív eredménnyel zárta, ami az export-import arányát illeti. A 2018-as év a jelenlévők szerint a szürkegazdaság elleni küzdelem jegyében fog telni, ugyanis csak ennek felszámolásával lehet biztosítani a megfelelő, szakképzett munkaerő itthon-maradását, illetve a megfelelő béreket. Nermina Ljubović kifejtette, hogy az országos gazdasági kamara az idén is nagy hangsúlyt fektet a vállalkozókkal való állandó kapcsolatra, az edukációra, illetve a cégek, vállalatok működésének nemzetközivé tételére. Utóbbi cél esetében Ljubović kiemelte, hogy a gazdasági kamara továbbra is támogatja a cégek megjelenését a nemzetközi vásárokon. Emellett az országszerte működő regionális gazdasági kamarák és a helyi önkormányzatok közötti együttműködés szükségességéről is hallhattunk.

A jelenlévő vállalkozók kihangsúlyozták, hogy szükség lenne arra, hogy a különböző felügyelőségek rugalmasan végezzék a feladatukat, és ne azonnal büntessék a cégeket, hanem lehetőséget adjanak nekik a felmerülő szabálytalanságok, hibák korrigálására, hisz csak ez vezethet fejlődéshez.

A vállalkozók parlamentje ülésének végén kiosztották a tavaly legsikeresebben működő cégeknek járó elismeréseket. Dicséretben részesült a szabadkai Infostud 3, a moholi Idas, a bácskossuthfalvi PIK Moravica, a szabadkai Ametek és a szintén szabadkai Jasimpex Kft. Mint minden évben, a vállalkozók az idén is támogatnak egy iskolát, az idén a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola részesül támogatásban.