2024. április 26., péntek

Most választ a nemzet

A magyarországi országgyűlési választásól szóló óbecsei beszélgetés vendége Decsi István, Pécs alpolgármestere volt

Most választ a nemzet címmel szombaton délután az óbecsei Than Emlékházban történész, szociológus és politikus beszélt a közönségnek a magyar országgyűlési választások tétjéről és fontosságáról.

Szociológus, történész és politikusok a Than Emlékházban (Fehér Rózsa felvétele)

Szociológus, történész és politikusok a Than Emlékházban (Fehér Rózsa felvétele)

Száz éve annak, hogy határon túli magyarság lett az elszakított területek lakosságából. Az itt élők sorsa mindig nagyban függött Magyarország kormányzati politikájától, de a magyar kormány összetétele felől most másodszor dönthetnek a határon túliak is – mondta többek között Szerda Balázs történész, aki arra is emlékeztetett, hogy az első Orbán-kormánynak köszönhető a kordokumentum értékű magyar igazolvány is, amit később a könnyített honosítás lehetőségének a biztosítása követett.

Kiss Igor szociológus szerint 2014-ben még sok határon túli magyarnak voltak kétségei afelől, bele kell-e a voksával avatkoznia a magyar országgyűlési választásba, de ma már sokkal határozottabb állásfoglalás tapasztalható, ugyanis a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest Vajdaságban több mint a duplája azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak a száma, akiket névjegyzékbe vett a Nemzeti Választási Iroda. Kiss Igor elmondása szerint ebben a változásban a budapesti mellett a belgrádi és a szabadkai politikumnak is nagy szerepe van.

Milyen Magyarországon, milyen Kárpát-medencében, milyen Európában és hogyan szeretnénk élni – Decsi István, Pécs alpolgármestere szerint ezekhez hasonló sorsdöntő kérdések dőlhetnek el a mostani választásokon.

– Remélem, hogy a magyar kormány elmúlt nyolc évének a nemzetpolitikája önmagában is érdemes arra, hogy a Kárpát-medence magyarsága is támogassa ennek a kormányzati munkának a folytatását – emelte ki Decsi István.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint már a 363 ezret is meghaladja a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, névjegyzékbe vett választópolgárok száma.