2024. április 27., szombat

Koszorúzás Temerinben

Temerinben az idén is, alkalmasabb emlékhely híján, a Nyugat temetőben állított kopjafánál emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 170 évvel ezelőtti kezdetére.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

A megemlékezést most is a helybeli magyar pártok és civil szervezetek szervezték. Az alkalmi program keretében a résztvevők elénekelték a Himnuszt, majd Balogh Sándor elszavalt egy Kossuth-verset, Csorba Béla, a VMDP elnöke pedig beszéde előtt felolvasta a Kárpát-medencei Autonómia Tanács néhány héttel ezelőtt megfogalmazott kiáltványát.

Beszédében Csorba Béla emlékeztetett arra, hogy Temerin vérével áldozott a magyar szabadságharc ügyének, akárcsak a Délvidék szinte minden magyar települése. A történelmi visszapillantás helyett a VMDP elnöke a jelen fontos történéseire, elsősorban az előttünk álló magyarországi választásokkal kapcsolatosan, a magyar állampolgári kötelezettség teljesítésére hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy szavazzunk minél többen, és támogassuk a Fidesz–KDNP listáját.

A koszorúzás során a kopjafán elhelyezték a Magyar Nemzeti Tanács, a VMDP és a VMSZ, továbbá a magyar civil szervezetek és a Jobbik Magyarországi Mozgalom koszorúját. A megemlékezés befejezéséül a megjelentek közösen elénekeltek egy Kossuth-nótát.