2024. április 27., szombat

A szabadságharcra emlékeztek Palicson

A Palics Magyar Művelődési Egyesület, a palicsi helyi közösség és a Palics Park Kft. közös szervezésében pénteken „...a magyar nem vész el, s élni fog!” címmel ünnepi műsorra került sor a helybeli Vigadó nagytermében. A település lakosai ezen program keretén belül emlékeztek meg az 1848/1849-es szabadságharc és forradalom kitörésének 170. évfordulójáról.

Sarlay Péter (Fotó: Gergely Árpád)

Sarlay Péter (Fotó: Gergely Árpád)

A rendezvény a Himnusszal kezdődött, majd Sarlay Péter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja olvasta fel Orbán Viktor köszöntőjét. Ezt követően Dobó Márta, a palicsi helyi közösség közgyűlésének elnöke szólt a vendégekhez. Beszédében kiemelte, hogy az 1848/1849-es szabadságharc meghatározó eseménye nemzeti identitásunk megőrzésének útján.

A Palics MME irodalmi szakosztályának tagjai (Fotó: Gergely Árpád)

A Palics MME irodalmi szakosztályának tagjai (Fotó: Gergely Árpád)

Az ünnepi műsor további részében fellépett a Szederinda népdalkórus, felléptek a helybeli Miroslav Antić Általános Iskola tanulói, a Palics MME citara-szakosztályai, míg az irodalmi szakosztály alkalomhoz illő szavalatokkal színesítette az előadást. A színpadkép kialakításában a kézimunka-szakosztály alkotásait láthatta a közönség.

A rendezvényen több magas rangú tisztségviselő vett részt, többek között Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, illetve a Magyar Nemzeti Tanács, a szabadkai helyi önkormányzat és a városban működő közvállalatok képviselői.