2024. április 26., péntek

A roma közösség megerősítéséért

Szerbiában az egyik legtöbb lelket számláló kisebbség a roma közösség. A közösség tagjainak integrálása, felzárkóztatása régóta megoldatlan problémát jelent, az eddigiek során több próbálkozás is kudarcba fulladt. A roma közösségek helyi szintű megerősítése most új lendületet kaphat a ROMACTED elnevezésű programnak köszönhetően, amelyet az Európai Unió, valamint az Európa Tanács indított el, és amelyet nyolc államban, hét nyugat-balkáni országban, illetve Törökországban indítottak el. A programban Szerbia tíz városa vesz részt, köztük Szabadka, ahova csütörtökön ellátogatott Vera Kurtić, az Európa Tanács belgrádi irodájának munkatársa, valamint Danijela Lakatoš, a Szerb Köztársaság Roma Felzárkóztatási Stratégiájának megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testület képviselője. A vendégeket Ilija Đukanović, a szabadkai városi tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja, Nataša Aleksić, a városi tanács oktatással megbízott tagja, illetve Nenad Ivanišević, a Roma Felzárkóztatási Stratégia megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testület helyi képviselője fogadta. A találkozót követő sajtótájékoztató keretein belül Ilija Đukanović elmondta, a program célja a roma közösségek megerősítése, ugyanakkor ezen közösségek tagjai jogainak biztosítása.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Szabadkán erős politikai szándék létezik a romák helyzetének javítása érdekében, ezt bizonyítja, hogy egy jól működő tanácsunk van, amelynek sikerült elfogadnia egy akciótervet, amely 2021-ig nagy mértékű javulást eredményezhet – fogalmazott Ilija Đukanović.
Vera Kurtić felszólalásában kiemelte, a program rendkívül nagy jelentőséggel bír, nemcsak a roma populáció, hanem az egész társadalom szempontjából is.

– A ROMACTED a roma közösség helyzetének javítását célzó politikai szándékot kívánja megerősíteni, illetve az emellett elkötelezett önkormányzatok kapacitásait szeretné bővíteni, ugyanakkor a roma közösséget közvetlenül is igyekszik támogatni, hogy minél több roma bekapcsolódhasson a civil szféra történéseibe, hogy aktív részesei legyenek a társadalmunknak – nyilatkozta Kurtić. A szervezők mindezt lokális szinten szeretnék megvalósítani, éppen ezért nagy feladat hárul a helyi önkormányzatokra is, mondta az Európa Tanács belgrádi munkatársa.

A program 2020 áprilisáig tart, és a szervezők reményei szerint ez csak az első fázisát képezi egy nagyobb programnak.