2024. március 19., kedd

Koreai beruházó Nagybecskereken

Az alapkőletételen jelen volt Aleksandar Vučić köztársasági elnök is

Jelentős beruházás megvalósítása kezdődött meg szerdán a nagybecskereki ipari övezetben, melyen jelen volt Aleksandar Vučić köztársasági elnök is. A 30 millió eurós koreai beruházás 160 dolgozónak biztosít majd munkahelyet.

A szimbolikus alapkőletétel (Fotó: Kecskés István)

A szimbolikus alapkőletétel (Fotó: Kecskés István)

A Délkelet 1 ipari övezet mintegy héthektárnyi területén hamarosan megkezdődnek munkálatok, és ha minden a tervek szerint halad, őszre beindul a termelés. A szerződést a koreai hátterű Essex Europe és a nagybecskereki önkormányzat képviselői írták alá.
Aleksandar Vučić köztársasági elnök a nagybecskereki városházán tárgyalt az önkormányzat képviselőivel, majd részt vett a leendő gyárcsarnok szimbolikus alapkőletételén.
Christopher Koo, a koreai LS Corporation elnöke elmondta, hogy korporációjuk Dél-Korea vezető kivitelezője a transzformátorok, motorok és generátorok működéséhez szükséges, rézből és alumíniumból készült dróthuzaloknak. Több mint száz helyszínen dolgoznak, három kontinens 25 országában vannak jelen. A nagybecskereki üzemük lesz az első Kelet-Európában. Az Essex Europe élen jár a járművek áramosítása és a megújuló energiaforrások terén végzett fejlesztésekben is.
Nagybecskerek ipari övezetével évek óta próbál minél több külföldi beruházót meggyőzni arról, hogy érdemes a legnagyobb bánáti városban üzemet nyitni – mondta Čedomir Janjić polgármester, hangsúlyozva, hogy a múlt évben több mint háromezer új munkahelyet sikerült megnyitni.
Igor Mirović tartományi kormányfő szerint a tegnapi esemény is azt mutatja, hogy az ország, különösen Vajdaság, visszaiparosítása van folyamatban.
Aleksandar Vučić megköszönte a koreaiaknak a beruházást és az új munkahelyeket. Mint mondta 160 dolgozóról van szó, akiknek az átlagbére nettó 90 ezer dinár lesz, a munkások bére pedig 67 ezer dinár. Szerinte ez egy újabb győzelem, a beruházásoknak egy magasabb foka.
Aleksandar Vučić közölte, hogy hamarosan jelentős mértékű úthálózati beruházások is lesznek: négysávos út épül Nagybecskerek és Belgrád, valamint Nagybecskerek és Újvidék között. A beruházások összértéke 200 millió euró. Újságírói kérdésre válaszolva kifejezte reményét, hogy Ana Brnabić kormányfő közreműködésével hamarosan megoldódik a nagybecskereki vízgyár ügye is. Nagybecskerek város nevével kapcsolatban pedig az államelnök azt mondta, hogy ezt a nagybecskerekiekre bízza, megjegyezve, hogy ebben a pillanatban a városnak fontosabb problémái is vannak.