2024. április 27., szombat

A gondolatrendőrség az úr a közösségi portálon?

A Facebook törölte a Magyarországra költözött svéd–magyar nő bevándorlást bíráló interjúját – Lomnici Zoltán szerint politikai cenzúra működik a médiaóriásban

Jobboldali körökben már sokszor érte bírálat a világ legelterjedtebb közösségi portálját, hogy a politikai korrektség (PC) jegyében cenzúrát gyakorol. Mint mondják, rendre azokat a tartalmakat törlik a világ legnépszerűbb – és ebből kifolyólag a közvélemény alakítására a legnagyobb befolyással bíró – közösségi portáljáról, amelyek megítélésük szerint sérti a PC-gondolatrendőrség által szigorúan kijelölt utat a kimondhatóról és a kimondhatatlanról. Ilyen kötelezően törlendő tartalomnak számítanak a bevándorlással kapcsolatos bíráló kommentárok, videók. A múlt héten Lázár János bécsi videóját törölték, majd rakták vissza egy nap múltán, tegnap annak a svéd–magyar nőnek a közmédia által készített interjúját távolították el, aki a bevándorlók miatt költözött Svédországból Magyarországra. A videó már az egymilliós megtekintésnél és a 12 ezres megosztásnál járt.

A riportalany az interjúban arról beszélt, hogy Svédországban az illegális bevándorlók miatt megromlott a közbiztonság, ő maga is félelemben élt.

„Nincs biztonság, félelemben vagyunk mindennap, a migránsok mindent megkaptak, de ezt nem becsülik meg” – mondta a negyven év után hazaköltöző, a magyart kissé törő svéd–magyar nő.

Natalie Contessa af Sandeberg szerint az utóbbi két-három évben romlott drasztikusan a közbiztonság a svéd fővárosban. Úgy vélte, a magyar emberek a feléről sem értesülhetnek annak, ami a városban történik. Felidézte: amikor metróval ment be a munkahelyére, egy stockholmi kórházba, egy bevándorló férfi megtámadta. Hiába kérte, nem segített neki senki a körülötte állók közül, mert ők is féltek, a rendőrség pedig nem jött ki. Szerencséje volt, hogy el tudott futni – tette hozzá. Megjegyezte: több rendőr inkább otthagyja a munkáját, mert őket sem védik meg.

Azt állította, sok svéd nem kap állást; az egyetemi kórházban, ahol dolgozott, a kollégáinak a nyolcvan százaléka bevándorló volt, az orvosok és az ápolók is. Arról is beszélt, hogy az iskolákban a tanárokat késsel fenyegetik, az utcán nappal kirabolják a gyerekeket. Ezek miatt is sok család tervezi, hogy elköltözik Svédországból.

Natalie Contessa af Sandeberg fontosnak tartotta kiemelni, hogy ő nem rasszista. Itt arról van szó – mondta –, hogy rájuk erőszakoltak olyan embereket, akik megfélemlítik, fenyegetik őket, és elveszik a munkájukat.

Ezt a saját tapasztalatokon alapuló, kétségkívül bevándorlóellenes véleményt törölte a Facebook. Az indoklás ennyi volt: „A tartalom nem egyezett a közösségi szabályokkal.” A portál a közösségi szabályok kapcsán a tartalomeltávolításról a következőket írja: „A Facebook eltávolítja a gyűlöletbeszédet. A gyűlöletbeszéd fogalmába beleértendők az olyan tartalmak, amelyek közvetlenül támadnak bizonyos személyeket az alábbiak miatt: faji hovatartozás, etnikai hovatartozás, származás, vallási hovatartozás, nemi irányultság, nem, társadalmi nem, nemi azonosság vagy súlyos fogyatékosság vagy betegség.”

Az M1 megkérdezte az ügyben ifj.Lomnici Zoltán alkotmányjogászt.

„A videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését” – mondta Lomnici, aki szerint a közösségi portál nem szeretné, hogy az illegális bevándorlókról negatív kontextusban beszéljenek.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a köztelevíziónak nyilatkozva Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is. Szánthó emlékeztetett: az alapvető probléma az, hogy a Facebookra, a YouTube-ra, valamint más szociális médiafelületekre a különböző államoknak jellemzően nincs joghatóságuk, és emiatt „a politikai korrektség zászlóvivőjeként ismert Facebook, valamint Mark Zuckerberg ezen a felületen úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné”.

„A Facebook alapítója korábban kifejtette, hogy egy liberális világ felépítésében szeretne segédkezni. A közösségi oldal a szólásszabadság helyett a migránsokat védelmezi azzal, hogy az ilyen típusú tartalmakat eltávolítja” – nyilatkozta az igazgató.

Tény, hogy a Facebook nem csak a bevándorlást bíráló tartalmakat törli. Nagy port kavart, amikor a közösségi portál cenzúrázta és egy időre eltávolította az oldalról a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát is, mert pornográfnak találta.