2024. május 11., szombat

Megemlékezések Nagybecskereken

Hétfőn este a nagybecskereki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben ünnepi műsorral emlékeztek az 1848/49-es szabadságharcra és forradalomra.

Fellépett az Emmanuel kamarakórus, Balázs József szavaló és Jenovay Lajos. Tabacski Edit, az egyesület könyvtárosa pedig a magyar szabadságharcban részt vett híres nőkről beszélt. Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke mondott ünnepi beszédet.
– Elődeink tudtak és mertek cselekedni, akkor is, amikor a kezdeti biztató körülményeket felváltották a kedvezőtlenek. Nem adták fel, nem hátráltak meg, összefogtak, s együtt próbáltak meg változtatni. Őseink akkori függetlenségi harca ugyan elbukott, de az áldozat nem volt hiábavaló, a küzdelem meghozta gyümölcsét, ha később is, a kiegyezés alkalmával. Ez a forradalom tanúbizonysága annak, hogy a magyar nemzet méltó a fennmaradásra. Méltó volt erre akkor, és méltó erre ma is. Nekünk, a ma itt élő magyaroknak is hasonló elszántságra és a jövőbe vetett töretlen hitre, bizalomra van szükségünk. Nincs más dolgunk, mint erőt meríteni akkori elődeink elszántságából és kitartásából. Felmerül azonban a kérdés: vajon valóban naiv dolog lenne a mai körülmények között bármiféle bizakodás? Sokan mondják azt, hogy nem könnyű itthon maradni, megmaradni magyarnak. Valóban minden elveszett volna? Valóban nem maradt volna remény a számunkra? Valóban most érnek bennünket a legnagyobb megpróbáltatások az elmúlt évtizedekben, évszázadokban? Valóban most nézünk szembe a legnagyobb kihívásokkal? Ne merüljön fel bennünk a feladás gondolata! Ne engedjük meg azt, hogy a nehézségek közepette csak sodorjon bennünket az élet, hanem erőt merítve őseink elszántságából, küzdjük le az elénk gördülő akadályokat! – mondta Kovács Elvira.
Holnap délután a nagybecskereki katolikus temető kápolnájára – Szemere Pál honvédőrnagy tiszteletére – 2012-ben kihelyezett emléktáblánál tartanak megemlékezést. Szemere Pál Kiss Ernő parancsnoksága alatt 1848 szeptemberében részt vett a győztes perlaszi csatában, halálos sebet kapott, majd Nagybecskereken elhunyt.