2024. május 8., szerda

Šutanovac lemondott tisztségéről

A Demokrata Párt elnökségének és képviselői csoportjának az együttes ülésén megszületett korábbi döntéssel összhangban a párt főbizottságának vasárnapi ülésén Dragan Šutanovac pártelnök lemondott tisztségéről. Úgy fogalmazott, a pártelnöki tisztségről távozik ugyan, de szakít a párton belüli eddigi „hagyománnyal” – nem lép ki abból, nem alapítja meg saját szervezetét, hű marad a DP-hez.

Megjegyezte, rendelkezik némi tapasztalattal már az eddigi politikai karrierje alapján, így meggyőződése, hogy segíteni tud a leendő vezetőségnek. Döntését nem a rá nehezedő megszokottnak nevezett politikai nyomás befolyásolta, hanem kizárólag a párt iránt érzett felelősség, a belgrádi helyhatósági választáson elért rendkívül rossz szereplés, magyarázta Šutanovac.

Mint ismeretes, a választáson a Szabadítsuk fel Belgrádot elnevezésű, a DP, a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt, a Zoran Živković vezette Új Párt és a Zöldek listájára a szavazók 2,25 százaléka voksolt, ami 18 286 szavazatot jelent. Ez a lista nem lépte át a választási küszöböt. Sajtóértesülések szerint nem csak a pártelnök, hanem más vezető tisztségviselők is benyújtják lemondásukat.

Ezt követően kiírják a rendkívüli tisztújító közgyűlést. Šutanovac a vasárnapi közgyűlésen a választási szereplésre utalva azt mondta: a Szerb Haladó Pártnak lényegében ezen a megmérettetésen csak két ellenfele volt, a DP-nek pedig 22.

A választási leszereplést követően Balša Božović, a DP belgrádi városi szervezetének elnöke már lemondott tisztségéről. Akkor azt mondta, a DP választási veresége felelősségteljes magatartásra kötelezi a párt vezető tisztségviselőit. A DP és a párt jövője fontosabb az egyéneknél, illetve az egyéni érdekeknél, emelte ki Božović.