2024. április 26., péntek
ZENTAI PIAC

A hétvégén befejeződhet az átalakítás

Az elmúlt egy hónapban nagy változások történtek Zentán az árupiacon, ugyanis azoknak az árusoknak, akik a terület középső részén béreltek asztalt, sorra be kellett költözniük az eddig üresen álló tető alatti részbe. Erre a piacot működtető kommunális vállalat kérte őket a rendezettség érdekében. Az átköltözés folyamatosan zajlott, ebben a vállalat munkatársai segítették az árusokat. Egy részük az U alakú tető alá költözött, a többiek pedig a korábban nagybani árusításra kijelölt helyekre. Most, hogy mindenki megtalálta a saját helyét, a vállalat újabb beruházásokkal igyekszik komfortosabbá tenni az épületeket. Bodó József igazgató elmondta, hogy várhatóan a hétvégére olyan formát ölt az árupiac, amilyet megterveztek.

Az U alakú építmény oldalát befedik (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az U alakú építmény oldalát befedik (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Ha nem jött volna közbe a hó, már sokkal előbb elkezdhettek volna dolgozni a munkások, de így erre csak most, olvadás után kerülhetett sor. A hétvégére a terület közepén maradt árupiaci asztalokról lebontjuk a hozzátoldásokat, és a helyükre visszük őket, valamint az U alakú tető oldalsó részét be fogjuk borítani átlátszó műanyag burkolattal, hogy védjük az árusokat a huzattól, csapadéktól. Hogy nyáron biztosítsuk a levegőáramlást, minden második betétlap egy négyzetméteres nagyságban nyitható lesz. Az U alakú rész közepén teraszt alakítunk ki, melyet tejszínű lexánburkolattal fedünk le. Mivel a tejcsarnok és az U épület tetőszerkezete között rés van, a kettőt összekötik, hogy ott se essen be a csapadék. Az esővízcsatornákat rákötjük a központi csatornahálózatra, tehát az árusoknál nem fog megállni a víz, és reflektorokat is felszerelünk, hogy szürkületben is tudjanak dolgozni. A legnagyobb munkálatok, vagyis az oldal befedése és a terasz kialakítása pénteken és szombaton fognak megtörténni, ha az időjárás nem szól közbe, a többit pedig addig folyamatosan végzik a munkások – magyarázta az igazgató.

Bodó József azt is elmondta, hogy ezentúl heti rendszerességgel ellenőrzik az árusok jogszerű kintlétét, vagyis, hogy rendelkeznek-e regisztrációval, és a jövőben nem fogják megengedni, hogy hozzátoldásokat eszközöljenek az árupiaci asztalokhoz.

– Egy asztal két négyzetméter, és akinek ez nem elegendő, az bérelhet hozzá 1–2 négyzetmétert, és annak a napi helypénz árát fogjuk megfizettetni. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy annyi helyet használjanak, amennyit bérbe vettek. Az átrendezés magával hozta a pultok újraszámozását, ami pluszköltséget jelentett az árusoknak, és emiatt elégedetlenkedtek is, de már akkora volt az átláthatatlanság, hogy ezt meg kellett lépnünk. 21 személlyel 27 asztalra kötöttük meg a szerződést, és ez azt jelenti, hogy többen két asztalt is igényeltek. A piacon visszaállítottuk az egész napos felügyeletet, és ha ezek a mostani beruházások megtörténnek, akkor a térfigyelő rendszert is felújítjuk.