2024. április 27., szombat

Kratkoročno izdavanje stanova

Preduzetnici koji se bave turizmom imaju računa da se obrate turističkoj organizaciji grada
Nešo Radulović (Foto: Silard Patyi)

Nešo Radulović (Foto: Silard Patyi)

Stan na dan - je jedna novija usluga u našem gradu. Ovom vrstom usluga su počeli da se bave u Beogradu, ali može se naći u više gradova u Srbiji. Prošle godine su i u Subotici prepoznali kolika je korist od ovakve vrste izdavanja stanova. Nešu Radulovića, direktora turističke organizacije Subotice smo pitali o kratkoročnom iznajmljivanju stanova.

-Takve stanove najčešće pronalazimo u centru grada. Ovu vrstu usluge najviše traže strani turisti, mada se i domaći interesuju. Cena zavisi od položaja stana, veličine i opremljenosti, a kreće od 1200 dinara pa na više. Ovu vrstu prenoćišta uglavnom traže oni koji su na proputovanju. Njima je bitno da su u centru i da imaju gde da prenoće a da su blizu znamenitostima grada - rekao je Radulović.

-Kratkoročno iznajmljivanje stanova uglavnom traže mladi, koji žele da proputuju kroz Srbiju i ostaju u Subotici samo dan-dva, zatim idu dalje u Beograd, Novi Sad. Nekad i radnici traže prenoćište ove vrste, jeftinije je i ne očekuju komplet uslugu kao što je slučaj u hotelima.

Turistička organizacija Subotice ima dvadeset registrovanih stanova za izdavanje. Oni koji žele da se bave ovakvom vrstom delatnosti, isplati se da se obrate Turističkoj organizaciji Subotice, jer će imati znatne prednosti.

-Oni preduzetnici koji bi želeli da pokrenu svoj biznis preko nas, prvo treba da se prijave u Sekretarijatu za turizam. Tu registruju smeštaj i vrši se klasifikacija, zatim treba da dođu kod nas. Mi objasnimo šta im je činiti dalje, sklopimo ugovor i počnemo sa realizacijom. Preko nas je jednostavnija administracija, jer mi uplaćujemo porez i plaćamo režije u njihovo ime. Za ovo obračunavamo troškove rukovanja od pet procenata, a za uzvrat vlasnici nisu dužni da imaju fiskalnu kasu i knjigovođu. Vlasnici imaju za zadatak samo da nađu korisnike i da naplate korišćenje smeštaja, a ostale administrativne poslove mi vršimo. Zato predlažem svim preduzetnicima da sklope ugovor sa nama - rekao je Neša Radulović.

Svaki smeštaj, čiji vlasnik sklopi ugovor sa Turističkom Organizacijom, će biti objavljen u brošuri koju izdaje organizacija i biće objavljeno na portalu.