2024. április 27., szombat

Újvidékre látogatott Horvátország belgrádi nagykövete

Miloš Vučević polgármester tegnap a városházán fogadta Gordan Bakotát, Horvátország belgrádi nagykövetét

A találkozón szó esett az újvidéki horvát kisebbség legfontosabb kérdéseiről, a közös, európai uniós jövőről, valamint több olyan témáról, amelyek kulcsfontosságúak mindkét fél számára.

A résztvevők kifejtették, hogy mindkét ország óriási energiát fektet a kétoldalú kapcsolatok javításába, fejlesztésébe. Szerbia és Horvátország együttműködése egyre szorosabb, a két nemzet pedig egyre jobb kapcsolatokat ápol egymással. Közeledésünk pozitívan reflektálódik az önkormányzatok és a települések viszonyában is.

Vučević hangsúlyozta, hogy Újvidék multikulturális önkormányzat, egyetemi központ és Vajdaság székvárosa. Az önkormányzat nagyon sokat tett a horvát kisebbség jogai megvalósulásának érdekében. Az újvidéki önkormányzatnak kiváló az együttműködése a horvát kisebbség szerbiai intézményeivel, egyesületeivel.

A találkozó talán legfontosabb témája a Josip Jelačić horvát bán péterváradi szülőházának felújítási projektuma volt. A ház rekonstrukcióját a köztársaság és a tartomány is támogatja. A résztvevők kitértek Újvidék, Zágráb, Fiume (Rijeka) és Eszék (Osijek) kiváló együttműködésére is.

A kétoldalú kapcsolatokat a jövőben tovább erősítik, főként a határ menti együttműködésre, valamint az európai uniós projektumok közös megpályázására helyezik majd a hangsúlyt. Az eszmecserén szó esett arról is, hogy Újvidék elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, és ebben nagy szerepet játszott Fiumenak az együttműködése is, hiszen ez a horvátországi város 2020-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa.

Vučević és Bakota egyetértett abban, hogy a jövőre nézve szükség lenne a régió demográfiai mutatóinak a javulására is, ezért minden nehézség ellenére nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok életminőségének a javítására. Leszögezték, hogy nagyon sok szegmensben javíthatók a kétoldalú kapcsolatok, főként a gazdaság, a kultúra és az idegenforgalom területén. Azt is megállapították, hogy rendkívül fontos az, hogy az együttműködés a jövőben felfelé ívelő tendenciát mutasson.