2024. április 27., szombat

Magasabb szintre emelni a környezetvédelmet!

Az év végéig várhatóan elfogadják a biocid termékekről szóló törvény módosítási javaslatait, e módosítások ugyanis alapfeltételei annak a projektumnak, ami a vegyszerek és a biocidok kezelését célozza Szerbiában.

Goran Trivan környezetvédelmi miniszter ma rámutatott, a környezetvédelem fejlesztését szolgáló projektum, amiben Szerbia az EU támogatását élvezi, egymillió euróba kerül. A pénzt az előcsatlakozási támogatási eszközökből valósítják meg Szlovéniával és Ausztriával partnerségben.

Trivan az Obrenovacon talált, vegyszereket tartalmazó hordókra utalt, mondván, további illegális vegyihulladék-lerakók feltárásán fáradozik a minisztérium, célja ugyanis, hogy a környezetvédelmet a megfelelő szintre emelje. A miniszter szerint létezik ugyan környezetvédelmi stratégia, és törvények is vannak, de a betartásukkal vannak gondok.

Mateja Norčič Stamčar, az EU szerbiai delegációjának helyettes vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a projektum egyik hozadéka a fogyasztóvédelem megerősödése lesz, hiszen a gazdaságnak alkalmazkodnia kell majd az EU előírásaihoz. Majd hozzátette, az EU bővítési stratégiája, ami kitér a Nyugat-Balkánra, meghatározza Szerbia és a régió jövőjét. Vladimir Gasparič, Szlovénia belgrádi nagykövete pedig kiemelte: Szlovánia támogatja Szerbiát európai útján, és segít abban, hogy Szerbia tanuljon Szlovénia hibáiból. Ezért jobb megoldásnak látja a jelenlegi átmeneti törvényes előírásokat, amelyek fokozatosan ösztönzik az ipart arra, hogy alkalmazkodjon az európai standardokhoz.

Sabine Kroissenbrunner, Ausztria belgrádi nagykövetének helyettese is arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbiának sok tennivalója van még a joguralom reformja terén, de támogatják az EU-tagság felé vezető úton.