2024. április 27., szombat
U16-OS EURÓPA-BAJNOKSÁG

Újvidék a házigazda

Predrag Danilović az augusztusi torna szervezőbizottságának élén

Újvidéken tegnap megalakult az idén nyáron (augusztus 10–18.) a városban megrendezendő U16-os kosárlabda-Európa-bajnokság szervezőbizottsága. Az ülés napirendi pontjai között szerepelt a szervezőbizottság megválasztása, a torna menetének kérdése és a finanszírozási részletek megtárgyalása. A bizottság egyhangúlag Predrag Danilovićot, a Szerbiai Kosárlabda-szövetség elnökét választotta meg elnökének.

A szervezőbizottság alakuló ülése, középen Predrag Danilović, balról mellette Vladimir Batez (Dávid Csilla felvétele)

A szervezőbizottság alakuló ülése, középen Predrag Danilović, balról mellette Vladimir Batez (Dávid Csilla felvétele)

Danilović nyilatkozatában rámutatott, az országos szövetség mindig elkötelezetten dolgozott a fiatal játékosok fejlődéséért, hiszen ez a munka alapozza meg az összes további, a felnőttek között elért sikert. „Csak a tavalyi szezon során háromszor nyertek érmet a különböző korosztályos csapataink, amit a nemzetközi szövetség (FIBA – a szerző) is felismert” – magyarázta az elnök, utalva többek között az U18-as fiúk Eb-győzelmére. „Ezért is kaptuk meg a kadét-Eb szervezési jogát, ami nagy dolog. A szövetségben úgy véltük, Újvidék a legmegfelelőbb helyszín az országban, hogy otthont adjon egy ilyen rendezvénynek. A város a 2005-ös világbajnokság rendezésével már bizonyította alkalmasságát” – mutatott rá Danilović, kifejezve abbéli reményét, hogy a sportesemény a helyiek és az ország más tájáról érkezők között is nagy látogatottságot ér majd el. Az elnök röviden rátért a szerb csapatra is: „Nagyon jó fiatal kosárlabdázóink vannak, akik kiváló válogatottat alkotnak” – méltatta a gyerekeket Danilović. A tavalyi montenegrói tornán a szerb csapat bronzérmet szerzett.

Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár is részt vesz a torna megszervezésében. A szakpolitikus kifejezte, nagy örömére szolgál olyan egykori sportolókkal, jelenlegi vezetőkkel együttműködni, mint Danilović elnök és Dejan Tomašević főtitkár. „Tizenegy év után újra nagy eseményt szervezhet a Szerbiai Kosárlabda-szövetség” – utalt Batez a 2007-es U19-es világbajnokságra, amelyet a házigazda Szerbia nyert meg, a döntőben az USA felett diadalmaskodva. „A tartományi kormánnyal és Újvidék önkormányzatával közösen támogattuk a szövetség pályázatát, és nagy siker, hogy a FIBA decemberi kongresszusán nekünk ítélte oda a lehetőséget” – emelte ki Batez, rámutatva, a kadétok tornáját megelőzően júliusban a felnőttcsapat szerepel majd Újvidéken a Németország elleni vb-selejtezőn. „Reményeink szerint erre a meccsre itt készül majd az A szelekció, az összes nagy NBA-sztárral, s ez nagyon sokat jelentene Újvidék város szempontjából.” Batez arról is beszélt, örömmel vette tudomásul a KSS új vezetőségének elképzeléseit, miszerint a fontos eseményeket már nem csak Belgrádban szándékoznak lebonyolítani. „A jövő évi felnőtt női Eb-t Szerbia rendezi, s az egyik csoport Nagybecskereken játssza mérkőzéseit. Ez Vajdaság és a titkárságunk szempontjából nagy jelentőséggel bír.”

Batez végezetül a technikai részletekre is kitért, elárulva, a SPENS csarnoknak az eseményre készülvén új felszerelést kell majd beszereznie, hogy eleget tegyen a FIBA-standardnak, s ez automatikusan a körülmények javulását eredményezi.

Az újvidéki tornán a kontinens 16 legjobb fiatal csapata vesz részt, a címvédő a tavaly Montenegróban diadalmaskodó francia válogatott.