2024. április 27., szombat

Berlusconi barátjának nevezte a magyar kormányfőt

Orbán Viktor kedves barátom, és Magyarország jelenlegi helyzetében nagyon jól végzi a dolgát – jelentette ki Silvio Berlusconi az olasz jobbközép választási programjáról beszélve a RAI olasz közszolgálati televízióban csütörtökön.

A jobbközép koalíció vezetője azzal kapcsolatban beszélt Orbán Viktorról, hogy a koalíciójához tartozó Giorgia Meloni szerdán Budapesten találkozott a magyar kormányfővel. A találkozó széles visszhangot kapott az olasz sajtóban.

„Nekem Orbán szimpatikus, a magyarok megválasztották, és a magyarok érdekeit képviseli Európában” – mondta Giancarlo Giorgetti, az Északi Liga képviselője szintén a RAI 3 műsorában. Hozzátette: Orbán Viktornak „nagyon világos elképzelése van a határokról és arról, hogy a nép által megválasztottaknak, nem pedig a nagy pénzügyi hatalmaknak kell kormányozniuk”. Giancarlo Giorgetti kijelentette: úgy látja, Orbán Viktor elérte, hogy tiszteletben tartsák őt Európában.

A Meloni–Orbán találkozóról Marco Minniti, a jelenlegi ügyvivő római kormány belügyminisztere is véleményt mondott. Minniti kijelentette, hogy Orbán Viktor „nem az az ember, akiben bízni lehet Európában”. A baloldali olasz politikus hozzátette, „a migrációs áramlatot falak emelése nélkül kell irányítanunk, az emberséget és a biztonságot ötvözve egymással”.