2024. április 23., kedd

„A reformokkal foglalkozzanak, ne a dátumokkal!”

Juncker szerint biztosra vehető a nyugat-balkáni régió európai jövője

Duško Marković montenegrói miniszterelnökkel és Hashim Thaçi koszovói elnökkel is folytatott nemhivatalos megbeszéléseket ma Szófiában Aleksandar Vučić szerb államfő, aki Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, illetve Bojko Boriszov bolgár miniszterelnöknek a meghívására érkezett a nyugat-balkáni államok vezetőinek találkozójára. Az államfő a média érdeklődésére elmondta, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatásának lehetséges időpontjáról értekezett Thaçival. Mint ismeretes, 2018 első felében Bulgária tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét. A megbeszélésen részt vett Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő és Johannes Hahn bővítési biztos is.

Fotó: Beta/EC/DS

Fotó: Beta/EC/DS

Juncker az elmúlt napokban nyugat-balkáni politikai körutat tett, miután az Európai Bizottság elfogadta az új bővítési stratégiát. A látogatás célja a régió európai jövőképének erősítése, továbbá a  a dokumentum részleteinek a bemutatása volt. Szerbiába Hahn is elkísérte, majd Boszniában már Mogherini is csatlakozott az uniós küldöttséghez. A tegnapi szófiai eszmecsere az utolsó állomása volt Juncker regionális turnéjának. Az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott: nyugat-balkáni körútja alkalmával ismét meggyőződött arról, hogy a régiónak az Európai Unióban van a helye. Azt üzente, az uniós csatlakozás ezeknek az államoknak az esetében nem álmot, hanem bekövetkező valóságot jelent. Mint mondta, a megbeszélések alkalmával hangsúlyozta, hogy a régió országainak még többet kell dolgozniuk a reformok végrehajtása ügyében, s kevesebbet kell foglalkozniuk a különféle dátumokkal. Juncker szerint a csatlakozás pillanata mindenképp elérkezik, amint az országok teljesítik az előfeltételeit.

A szerb államfő a találkozót követően újságíróknak elmondta, hogy szó volt a regionális gazdasági unió létrehozásáról, továbbá annak a korábban megfogalmazott 115 uniós követelménynek a teljesítéséről, amelyet az EU a Nyugat-Balkán államai elé terjesztett. Az országok többsége keveset ért el ezen a téren, Szerbiának az a célja, hogy május közepére, az EU és a Nyugat-Balkán közötti szófiai tanácskozás idejére teljesítse ezeket az elvárásokat. A köztársasági elnök beszámolt Boriszov nézeteiről is, aki a Belgráddal való összeköttetések kialakítását javasolta a találkozón, s ehhez kért minél nagyobb uniós támogatást. Vučić kifejtette, ami Szerbiát illeti, megkezdjük a Niš–Dimitrovgrad autóút építési munkálatait, de készen állunk a Niš és Pristina közötti autóút kiépítésére is.

Koszovó kérdése kapcsán közölte, azért beszélgetett Thaçival, mert jobb párbeszédet folytatni, mint egyoldalú megoldásokat eszközölni.