2024. április 27., szombat
HORVÁTORSZÁG

Új rendkívüli biztos az Agrokor élén

A horvát kormány új rendkívüli biztost nevezett ki Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja élére, egy héttel azután, hogy lemondott a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor vezetésével áprilisban megbízott kormánybiztos.
A kabinet Fabris Peruškót nevezte ki Ante Ramljak helyére – jelentette be Andrej Plenković kormányfő az Agrokor miatt összehívott rendkívüli kormányülésen kedden. Kiemelte: a kialakult helyzet miatt a kormány visszavonta a jelenlegi kormánybiztos kinevezését, és erről értesíti a kereskedelmi bíróságot. Utódjául Fabris Peruškót javasolja a válságmenedzsment élére, helyettesének pedig Irena Webert nevezte meg. Ezt megelőzően mindkét szakember az Agrokor cégcsoport alkalmazottja volt, kinevezésüket a hitelezők tanácsa is támogatta.
A kormány arra törekedett, hogy olyan jelölteket állítson, akiknél összeférhetetlenség, illetve érdekellentét nem merülhet fel – húzta alá Plenković.
A botrány azután robbant ki Ramljak körül, hogy a Jutarnji list című horvát napilap januárban nyilvánosságra hozta: a kormánybiztos cége, amelyben azt megelőzően dolgozott, hogy kinevezték volna a válságmenedzsment élére, heti 242 ezer kunás (mintegy 3,8 millió dinár) tanácsadói szerződést kötött az AlixPartners amerikai vállalattal, amelyet az Agrokor azzal bízott meg, hogy megszervezze a konszern átalakítását.
Plenković akkor kijelentette: nem tudott a magas díjakról, és nem támogatja azokat, amelyeket Kolinda-Grabar Kitarović horvát államfő mélyen erkölcstelennek nevezett.