2024. március 28., csütörtök

Újabb szerződés a Nemzetközi Valutaalappal?

A nyáron kötendő megállapodás a politikák összehangolásának eszköze lenne

Támogatja a Nemzetközi Valutaalappal esedékes újabb hitelszerződést Dragan Ðuričin, a Szerbiai Korporációs Igazgatók Egyesületének elnöke. Szerinte egy újabb megállapodás növelné Szerbia hitelét a nemzetközi finanszírozási forrásoknál.

Ðuričin annak kapcsán nyilatkozott a Tanjugnak, hogy Ana Brnabić kormányfő Londonban, az ottani székhelyű Reuters világhírügynökségnek kijelentette: Szerbia azt tervezi, hogy az év derekáig újabb hitelszerződést köt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), hogy serkentse a reformokat és ezzel elősegítse a gazdasági növekedést. A miniszterelnök szavai szerint a szerb kormány márciusban vagy áprilisban kezdi meg a tárgyalásokat az IMF-fel egy újabb megállapodásról, amely azonban nem irányozna elő anyagi támogatást vagy elővigyázatossági hitelvonalat (Precautionary Credit Line, PCL).

– Azt gondolom, hogy az év derekára meglesz az újabb megállapodás a Valutaalappal. Ez kedvező jelzés lenne a beruházóknak, a pénzintézményeknek és a hitelminősítő ügynökségeknek – mondta Brnabić, s hozzáfűzte, hogy Szerbiának még számos reformot kell végrehajtania. Mint a Reutersnak adott interjúban kifejtette, az új megállapodás a politikák összehangolásának eszköze lenne. Ezt a programot azoknak az országoknak szánták, amelyek meg akarják erősíteni, hogy ragaszkodnak a reformokhoz.

– A következő megállapodás a szerkezeti reformokra és a nagyobb gazdasági növekedésre irányul. Évi legkevesebb 4 százalékos gazdasági növekedést kellene elérnünk ahhoz, hogy utolérjük az Európai Unió országait – nyilatkozta Brnabić. A Reuters megjegyezte: Szerbia sikeresen zárta az IMF-fel kötött hároméves, 1,2 milliárd euró értékű hitelszerződést, de a nemzetközi pénzintézmény véleménye szerint az üzleti légkör és az infrastruktúra még javításra szorul az országban.

További kérdésekre válaszolva a kormányfő kijelentette, hogy Szerbia már 30 százalékban eleget tett az idei pénzügyi kötelezettségeinek. A kormány tárgyalásokat folytatott az átláthatóságot növelő Euroclear nemzetközi rendszerrel, s az a célja, hogy a következő két évben megállapodásra jussanak. A Kommerciális Bank jövőjéről a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány szeretné megtartani az intézmény egy részének tulajdonjogát, erről azonban még tárgyalniuk kell az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), amely el szeretné adni a saját tulajdonrészét. Az is megtörténhet, hogy Szerbia megvásárolja az EBRD egyes részvényeit.

Ana Brnabić kormányfő azért utazott Londonba, hogy részt vegyen a nyugat-balkáni beruházási csúcsértekezleten, melyet az EBRD szervezett meg.