2024. április 26., péntek

Hogyan lehet motiválni a diákokat?

Pedagóguskonferencia Zomborban

Zomborban rendezte meg a sorrendben 11. Közoktatási Konferenciáját az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. A rendezvényt mások mellett megtisztelte jelenlétével Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója és Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMSZP) elnöke, aki De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesületének (ÉMPE) elnöke üdvözlő szavai után külön köszöntötte az egybegyűlteket.

Csak az éppen felszólaló széke volt üres (Fekete J. József felvétele)

Csak az éppen felszólaló széke volt üres (Fekete J. József felvétele)

Az ÉMPE 1995. február ötödikén alakult, hogy civil szervezetként a vajdasági magyar nyelvű oktatás színvonalának emelését és fejlesztését szolgálja. Jelenleg mintegy 1600 tagja van, nem csupán Észak-Bácskából, és évente 1200 pedagógussal és 2000 tanulóval rendez különböző foglalkozásokat. Minden év februárjában, az elnökségi ülést követően, számot ad előző évi tevékenységéről.

Erre idén Nyugat-Bácskában, Zomborban került sor, hogy a nyugat-bácskai pedagógusok a konferencia révén helyben tájékozódhassanak azokról a módszerekről, amelyek a mai oktatásban motiválják a diákokat a tanulásban, hogyan lehet felkelteni az érdeklődésüket, és miként nyújthat alkalmazható tudást a pedagógus. A kihelyezett rendezvénnyel kapcsolatban De Negri Ibolya a következőket mondta:

– Szabadkáról jöttem, de több évtizede Zomborból indultam el, és most ennyi év után kissé meghatódva, örömmel állok itt a színpadon, mert jó itt lenni. Köszönöm a zombori, doroszlói, gombosi, militicsi, telecskai, kupuszinai és bezdáni kollégáknak, hogy ilyen nagy számban részt vesznek a konferencián. Külön köszönöm a szilágyi pedagógusnak, hogy eljött, bizonyítva, hogy ott is van még magyar nyelvű oktatás.

A vendéglátó nevében dr. Karcher Erzsébet, a Magyar Polgári Kaszinó elnöke szólt a konferenciának helyet adó Magyar Polgári Kaszinó múltjáról, és üdvözölte a megjelent magyar pedagógusokat. A szervezők 150 széket készítettek a terembe, de utána még legalább húsz ülőhelyet kellett biztosítaniuk a folyamatosan érkezőknek.

Az elmúlt szombati rendezvényen az ÉMPE múlt évi tevékenységét és a tehetséggondozásban elért eredményeket összefoglaló beszámolókat követően ihletett és szórakoztató előadást tartott dr. habil. Vass Vilmos, PhD, egyetemi docens, a révkomáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karának tanára A motiváció új értelmezése címmel.

Rá következően A tanulás mint érték családokban és közösségekben című értekezését mutatta be Kozma-Vízkeleti Dánielcsalád-pszichoterapeuta, klinikaiszakpszichológus. Az ebédet követően dr. Forgács Attila egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetemről Az evés lélektanáról tartott előadást. Őt követően dr. Oláh Tibor, alkalmazott nyelvész,abudapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára beszélt A vita szerepéről az oktatási gyakorlatban.

A szakmai előadásokat követően,befejezésül, a konferenciának otthont adó egykori megyeszékhely múltját ismerhették meg a távolabbról érkezett vendégek, Pribilla Attila zombori segédpolgármester foglalta össze a résztvevők számára egy rövid sétát követően a Megyeháza dísztermében Zombor történetét.

A konferencia, miként az ÉMPE számos egyéb programja, akkreditált, a résztvevők erről tanúsítványt kapnak.