2024. április 27., szombat
NAGYBECSKEREK

Várady Tibor könyvének bemutatója

Nagybecskereken, pénteken bemutatták Várady Tibor: Put u juče - Priče iz advokatske arhive című könyvét, amely valójában a Libatoll és történelem című, magyar nyelven megjelent dokumentumpróza-kötetének a bővített változata. 

A könyvről, melynek forrásanyagául a Várady-család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett ügyvédi irodájának a dokumentációja szolgált, a szerző mellett, Ivan Ivanji író és Bora Babić, az újvidéki Akademska Knjiga kiadóvállalat igazgatónője szóltak.

-Természetesen, hogy Várady Tibor nagy jogász, természetesen, hogy híres, hogy világhírű jogász, de az író benne élt mindig, iskolás kora óta. Ez az új könyve pedig számomra egy regény. Sok igazság van benne, de sok már a tiszta irodalom. Azt hiszem, hogy fog még írni igazi regényeket, mondta Ivan Ivanji.
A könyvbemutatón kicsinek bizonyult a Žarko Zrenjanin Városi Népkönyvtár nagyterme. Eljött sok tisztelőke, itt voltak egykori iskolatársai is. Mint ahogy Sván Ernő mondja, Várady Tibor elbeszélő képessége, anekdotázó stílusa már gimnazista korában tapasztalható volt.  

A szerzőt mostanában az écskai kastélyhoz fűződő történetek foglalkoztatják, melynek 1820-as megnyitásakor, a kilenc éves Liszt Ferenc is hangversenyt adott.

-Találtam tíz-húsz nagyon érdekes écskai pert, amelyek főleg a Harnoncourt gróf uradalmára és a családnak a pereire és a családon belüli perekre vonatkoznak. Szintén nemrég fejeztem be egy történetet egy becskereki evangélikus lelkészről, akit elítéltek azért többek között, mert amikor bevonult a szovjet hadsereg, akkor állítólag az ablak mögül cinikusan mosolygott, meséli Várady Tibor.
A Várady-család ügyvédi irattárában tehát vannak még dokumentumok, amelyek érdekes történeteket rejtegetnek.