2024. április 26., péntek

Része lenni a belgrádi városvezetésnek

Nebojša Marjanović: Eltökélt szándékunk Hunyadi János-szobor felállítása a Kalemegdanon és a zimonyi Gárdos-torony felújítása

A Vajdasági Magyar Szövetség is részt vesz a belgrádi helyhatósági választásokon, a Szerb Haladó Párt listáján. Ez nem az első alkalom, hogy a VMSZ belgrádi városi szervezete indul a városvezetésbe való bejutásért folyó küzdelemben, de mint arra Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke lapunknak rámutatott, a közös lista a módja annak, hogy a VMSZ is része legyen a főváros képviselő-testületének.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A belgrádi városi szervezetről, illetve arról beszélgettünk Nebojša Marjanovićtyal, hogy mit várnak a március 4-én sorra kerülő helyhatósági választásoktól.

– A VMSZ belgrádi városi szervezetét még 2011-ben alapítottuk meg. Azóta folyamatosan azon fáradozunk, hogy megerősítsük a szerb–magyar barátságot, miközben megerősítettük a szervezet infrastruktúráját, számos rendezvényt szerveztünk, és részt vettünk több konferencián, szemináriumon, találkozón. Miután folyamatosan nőtt a tagságunk, 2014-ben indultunk mi is a helyhatósági választásokon Belgrádban. Ha jól emlékszem, 1716 támogató aláírással sikerült átadni a listánkat, s ezt nagy sikernek éltünk meg. Sajnos, akkor nem sikerült bekerülnünk a városvezetésbe, de úgy éreztük, ez a kezdeményezés egy mérföldkő volt a városi szervezet életében.

Az idén a pártvezetőség olyan megállapodásra jutott az SZHP vezetőségével, hogy közösen indulnak a belgrádi helyhatósági választásokon, s ennek fejében egy helyet kapott a VMSZ a közös listán, mégpedig a 43.-at. Reményeink szerint ez elég lesz ahhoz, hogy ezúttal bekerüljön egy képviselő a városi parlamentbe.

Négy évvel ezelőtt saját listával indult a VMSZ a belgrádi helyhatósági választásokon. Ezúttal miért döntöttek úgy, hogy nem egyedül, hanem az SZHP-vel közösen indul?

– Mert időközben a VMSZ és az SZHP között nagyon jó együttműködés alakult ki köztársasági és tartományi szinten, de több vajdasági önkormányzatban is. Mi pedig úgy érezzük, hogy a belgrádi városi szervezet megérdemli, hogy része legyen a városvezetésnek, hiszen nagyon sok jó és hasznos ötlettel rendelkezünk.

Milyen ötletekre gondol?

– Azok mellett az aktivitásaink mellett, amelyek középpontjában a szerb–magyar barátság erősítése áll, két fontos dologra gondolok. Az egyik egy Hunyadi János-szobor felállítása a Kalemegdanon, ami kapcsán már érkezett kezdeményezés Magyarország belgrádi nagykövetsége részéről. A másik fontos hagyaték pedig a zimonyi Gárdos-torony felújítása, hiszen ez az építmény nagyon fontos a számunkra, népeink jó kapcsolatát szimbolizálja. Ezeket a kezdeményezéseket megvalósítani városi szervezet szintjén, illetve anélkül, hogy része lennénk a városvezetésnek, nem lehet.

A városi képviselő-testület egyedüli tagjaként elég lesz ahhoz, hogy ezeket az ötleteket véghez is vigye?

– Ötleteink specifikus mivolta miatt abban reménykedünk, hogy azok megértő fülekre találnak. Ez alatt a rövid idő alatt, amióta a kampány tart, illetve amióta szorosabban is együttműködünk, az a benyomásunk, hogy kollégáink fogékonyak az ötleteinkre. Természetesen mindez mellett, belgrádiak lévén, a várost érintő témákkal is foglalkozni fogunk, hiszen elsődleges célunk, hogy Belgrád szebb és élhetőbb város legyen. Nehéz elvárni, hogy mi kezdeményezzük a metró megépítését, akármennyire is úgy gondoljuk, hogy arra szüksége lenne ennek a városnak, de támogatni fogjuk, ha a munkálatai várhatóan 2020-ban elkezdődnek.

Hogyan tudják a belgrádi magyarokat arra buzdítani, hogy a választásokon önökre szavazzanak?

– A tagságunknak és szimpatizánsainknak rámutattunk azokra az eredményekre, amelyek a VMSZ és az SZHP együttműködésének köszönhetők. Csúrogon megtörtént a történelmi megbékélés, és sikerült Csúrog, Mozsor és Zsablya magyar lakossága esetében hatályon kívül helyezni a kollektív bűnösség terhét. Az együttműködés a két párt között nagyon jó alapokon nyugszik, és a helyhatósági választásokon való közös részvétel a módja annak, hogy a VMSZ is része legyen a belgrádi városvezetésnek. Természetesen a vélemények különböznek, de többségében támogatnak minket.

– Figyelemmel kísérik a napi politikai becsléseket? Mekkora az esély arra, hogy ön mint a VMSZ jelöltje az SZHP listájáról bekerüljön a városi képviselő-testületbe, különösen most, amikor 20-nál több lista közül választhatnak a polgárok?

– Természetesen aktívan figyeljük a választás körüli eseményeket, így a népszerűségi százalékokat is, ami alapján a VMSZ része lesz a képviselő-testületnek, hiszen a becslések szerint az SZHP listája 40 százalékos népszerűségnek örvend.

Egyébként aktívan részt veszünk a kampányban, nemrégiben szerveztünk egy politikai tribünt, ami iránt nagy volt az érdeklődés. Köszönettel tartozunk a pártvezetésnek is, hogy támogat minket a kampánytevékenységeinkben.

Egyesek szerint felmerült annak a lehetősége, hogy a választások után a VMSZ belgrádi városi szervezetét elnyeli majd az SZHP...

– Mi itt Belgrádban saját identitással rendelkezünk, amire nagyon büszkék vagyunk, vagyis ez nem történhet meg. A VMSZ része vagyunk, és az is maradunk.