2024. április 27., szombat

FEST-filmek Újvidéken

Február 26-ától az Újvidéki Művelődési Központban

Đorđe Kaćanski, az Újvidéki Művelődési Központ filmműsorának szerkesztője a Központ Ifjúsági Tribünjének klubjában ismertette azokat a FEST-filmeket, amelyeket az újvidéki polgárok a művelődési központban nézhetnek meg február 26-a és március 7-e között. A belépőjegyek ára mindössze 300-tól 350 dinár.

Kaćanski a műsorra tűzött húsz filmből két játékfilmet és egy animációs filmet emelt ki: az egyik a Három óriásplakát Ebbing határában (Three Billboards outside Ebbing) című, Martin McDonagh rendezte amerikai játékfilm, amely tavaly a Velencei Filmfesztiválon, valamint a torontói, a San Sebastian-i és a San Diegó-i nemzetközi filmfesztiválokon díjat kapott, és az egyik legnagyobb Oscar-esélyes film. Szerdán, február 28-án, 17 és 21 órakor tekinthetik meg az érdeklődők.

Március 3-án, szombaton, 19.30-kor és 21.30-kor tűzik műsorra a másik nagy alkotást, amely a hidegháború Amerikájában játszódik. Ez A víz érintése (The Shape of Water), Guillermo del Toro rendező túlvilági tündérmeséje, amelyet 13 Oscarra jelöltek. Főhőse, Elisa, aki egy titkos és szigorúan őrzött kormányzati laboratórium egyik munkatársa, a csend és az elszigeteltség világának rabja. Amikor azonban kollégája, Zelda felfedez egy titkosított kísérletet, a nő élete örökre megváltozik.

A Hihetetlen történet az óriás körtéről/Az óriás körte hihetetlen története című dán animációs film nem a nagy hollywoodi stúdiók alkotása, de az animációs filmek műfajában remekműnek számít. Eredeti címe: Den utrolige historie om dem kaempestore. Egy macskáról és legjobb barátjáról, az elefántról szól. A két barát üzenetet talál egy palackban, amely a tengerről sodródott a kikötőbe. A hajóvá alakított körtén elindulnak megkeresni a polgármestert a rejtélyes szigeten...

Sokan kíváncsiak a Cannes-i Filmfesztivál díjazott svéd–német–francia–dán filmdrámájára, amelyet a legjobb külföldi film kategóriájában jelöltek Oscarra. A négyzet (The Square) című alkotásról van szó. A forgatókönyv írója és a film rendezője Ruben Östlund. A főhőst, a sikeres múzeumigazgatót ügyesen kitervelt átverés révén fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot... Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete.