2024. április 27., szombat
EURÓPAI KUPAPOROND

Mourinhónak a taktikai fegyelem az első

Gól nélkül Sevillában – Vezetett, végül kikapott a Roma a Sahtartól
A Zvezda játékosai joggal voltak szomorúak, mert teljesen egyenrangú ellenfélként mutatkoztak be Moszkvában, mégis kikaptak (Fotó: Beta/AP)

A Zvezda játékosai joggal voltak szomorúak, mert teljesen egyenrangú ellenfélként mutatkoztak be Moszkvában, mégis kikaptak (Fotó: Beta/AP)

Kihozták a sodrából José Mourinhót, a Manchester United sztáredzőjét a 0:0-ra végződő sevillai BL-párharc sajtótájékoztatóján. A United mindössze hat alkalommal próbálkozott az andalúzok 25 kísérletével szemben, s ennek fényében kérdezett rá egy riporter többek között arra, vajon Alexis Sánchez olyan játékos-e, akinek precíz taktikai utasításokat kell adni a védekezés terén is, vagy teret kell-e adni neki a szabadabb játékra. „Ha legközelebb találkozom David Beckhammel, megkérdezem majd tőle: David, amikor jobbszélsőt játszottál a Manchester Unitedben, és az ellenfél bal széle támadott, hátramentél védekezni, vagy továbbra is az ő térfelükön maradtál? És, bár Paul Scholesszal és Roy Keane-nel nem vagyunk a legnagyobb barátok, őket is meg fogom kérdezni: fiúk, amikor elvesztettétek a labdát, hátramentetek védekezni, vagy továbbra is elöl mászkáltatok?” – fakadt ki ingerülten a stratéga, hozzátéve, hülye dolognak tartja, hogy ma minden játékosnak „szabadon” kell játszania. „Ha nálunk van a labda, támadunk. Ha elveszítjük, védekezünk” – adta meg a pofonegyszerű receptet a zseni, s azt is elárulta, szerinte az eredmény híven tükrözi a meccs képét, a „statisztikai lövések” általában nem sokat számítanak.

Vincenzo Montella vezetőedző szerint a helyzetek száma alapján több gólt is szerezhetett volna a Sevilla: „Néha gyorsabban is játszhattunk volna, bár nem lehet végignyomni 90 percet ugyanabban a ritmusban. Okosan és szenvedélyesen fociztunk, nagy koncentrációval. Nagy kár, hogy nem lőttünk be legalább egyet a helyzeteink közül, így most meg kell elégednünk a gól nélküli döntetlennel. De természetesen minden nyitott maradt” – vélekedett az olasz, külön kiemelve a United kapujában számos bravúrt bemutató David de Geát.

A játéknap másik nyolcaddöntő-odavágóján a Sahtar 2:1-es győzelmet ünnepelt, miután megfordította a Roma félidei vezetését.

Milojević: Fel a fejjel!

Szomorúan, de nem teljesen elkeseredve állt a nyilvánosság elé Vladan Milojević, a Crvena zvezda fiatal edzője, miután csapata minimális eredményű vereséget szenvedett el a CSZKA-tól Moszkvában (Dzagojev, 45+1.), és kiesett az Európa-ligából. „Amikor ezeket az érzelmes reakciókat látjuk, érezzük mindannyian, hogy milyen fontos volt számunkra ez a találkozó” – utalt a tréner Svetislav Pešićre, aki könnyek között hagyta el a pályát a lefújás után. „Azt üzenem a csapatomnak: fel a fejjel, a vereségből szűrjük le a tapasztalatokat, és forduljunk a következő célok felé” – váltott hangnemet a tréner, majd arról beszélt, hogy valódi veszélyes helyzeteket is ki tudtak alakítani, ám nem éltek velük, így egyszerű volt a képlet. „Nem szoktuk meg ezt az időjárást, tavaly nyáron 30 fok feletti hőmérsékletben játszottunk, most pedig –15-ben léptünk pályára” – mondta az edző a szokatlan hidegről, lezárásul pedig összegezte a teljes európai túrájukat: „Nagyon jól játszottunk, büszke vagyok a játékosaimra és a Zvezdára. Fontos lépést tettünk meg azon az úton, hogy visszakerüljünk az európai labdarúgás élmezőnyébe.”