2024. március 29., péntek

„Minden közönség fontos”

Rendhagyó irodalomórán jártunk a MISZJE tagjaival a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban
Kollár Árpád a gimnazistákkal beszélget

Kollár Árpád a gimnazistákkal beszélget

Rendhagyó irodalomórát tartott a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium elsős tanulóinak a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület. A két, párhuzamosan tartott irodalmi beszélgetés egyik termében Csepregi János és Jeney Zoltán beszélgetett Kollár ÁrpáddalA völgy – írta Tárkony című kötetéről. A másik helyszínen Neszlár SándorralEgy ács nevelt fiának lenni című készülőfélben lévő prózakötetéről beszélgetett Mészáros Márton.
A MISZJE tegnap este Újvidéken, a Forum Kiadó székházában tartott kerekasztal-beszélgetést a gyerek- és ifjúsági irodalomról, ma pedig a zentai Stevan Sremac Általános Iskolába látogatnak el a szerzők.
A rendezvényről
Csepregi Jánost, a MISZJE irodavezetőjét kérdeztük.
– Vajdaságban már többször jártunk, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban már a harmadik 45 percünket tölthettük. A visszajelzések változóak, minden osztályon látszódik, hogy az a pedagógus, aki velük foglalkozik, mennyire teszi az osztályt nyitottá, miről szól számukra az irodalom. Ahol kicsit zártabb a környezet, ott is sikerül kinyitni a teret, és megtaláljuk a közös hangot, jól érezzük magunkat. Ebben a két napban még Újvidéken lesz egy kerekasztal-beszélgetés, gyerek- és ifjúsági irodalom témában. Itt egyetemi hallgatókat várunk, szakmai megközelítése lesz ez a témának, pénteken pedig Zentára látogatunk, ahol kisebb gyerekekkel, ötödik osztályos korosztállyal fogunk beszélgetni. Szerencsére mindannyian különböző területeken mozgunk, így van tapasztalatunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet megtalálni a közös hangnemet a különböző generációkkal. Minden közönség fontos közönség, és mindenki, aki megtisztel minket azzal, hogy meghallgat bennünket, az megérdemli, hogy 120 százalékban tegyük oda magunkat a programok alatt. 
A diákok a rendhagyó irodalomórán a szerzőkkel nemcsak a kötetről beszélgethettek, hanem magáról az írás folyamatáról, a vers és prózaírás nehézségeiről. A diákok kérdezhettek, bekapcsolódhattak a beszélgetésbe.
– Első alkalommal szervezzük ezt az idén. Fontos ez a program, mert így a diákok találkozhatnak az írókkal, irodalommal foglalkozó emberekkel, kicsit másokkal, mint akikkel egyébként nálunk szoktak találkozni, és interaktív módon beszélgethetnek velük. Életszerűbb, mint egy átlagos irodalomóra – mondta Tóth Ágota magyartanár.