2024. május 10., péntek

A kommunizmus öl

Varga Mihály: Akkor is emlékeznünk kell, ha az fáj

A kommunizmus öl – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a rendszer áldozatainak emléknapja alkalmából a II. kerületi Gyorskocsi utcai börtön előtt tartott megemlékezésen.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A KDNP helyi szervezete és fővárosi választmánya által rendezett eseményen Gulyás Gergely rámutatott, a rendszer 1917-es oroszországi hatalomra kerülését hozó puccsal vette kezdetét „a kommunizmus vérrel írott évszázados történelme”, amelynek eredménye százmillió áldozat volt, hiszen „a kommunizmus öl és mindig szenvedést hoz”.

Hozzátette, ennek egyik mementója a Gyorskocsi utcai épület is, ahol vagy másfél száz magyar hőst, mártírt, forradalmárt vittek a vesztőhelyre, celláiban pedig ezrek raboskodtak jogfosztottan és igazságtalanul.

A fideszes politikus hangsúlyozta: egy nemzeti közösség számára minden meghurcolt, igazságtalanul szenvedő tagjának sorsa tragédia, amelyet betetőzött, hogy a szovjet érdekeket kiszolgáló Rákosi- és Kádár-rendszerek egy egész nemzettől vették el az álmaikat. Mint mondta, a kommunisták nemzedékeket fosztottak meg álmaik, vágyaik megvalósításának lehetőségeitől, elszakított nemzetrészeinket pedig „még attól is, hogy magyarul álmodjanak”.

„Akkor is emlékeznünk kell a kommunizmus tetteire, ha az fáj; ezzel nemcsak nemet mondunk a rémuralomra, de tisztelgünk is az áldozatok előtt” – hangoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője az Óbudán rendezett megemlékezésen. Mint mondta, tűrhetetlen mohóságában a kommunista rendszer el akarta venni az emberektől önazonosságukat, hitüket, múltjukat, célja a nemzetek tönkretétele, önállóságuk elvétele, idegen világrendszerbe kényszerítése volt. Az ezt körülvevő csendet a polgári kormány törte meg, amikor 2000-ben úgy döntött, a hallgatás és hamisítás évtizedei után szembe kell néznünk a múltunkkal – hangoztatta.

Rámutatott: a kommunista diktatúra „nemcsak abban jeleskedett, hogyan tudja kifinomult módon elvenni az emberek életét, hanem abban is, hogy hogyan tud megnyomorítani egy nemzetet, hogyan tud tönkretenni egy országot”.

„Emlékezzünk minden áldozatra, emlékezzünk arra is, hogy volt egy olyan rendszer, amelyik nemcsak az áldozatok életét vette el, hanem elvett lehetőséget, elvett szabadságot, elvett emberséget. Soha többé kommunizmus!” – zárta beszédét Varga Mihály.