2024. április 26., péntek

A falu múltja, dalai és szótára

Monográfia Pacsérról – Megjelent Pénovátz Antal új könyve

Az 500 oldalas kiadvány Pacsér történelméről, magyar lakosainak népi műveltségéről, elsősorban nyelvéről, népdal- és néprajzi ismereteiről ad számot.

A könyv adataival, megállapításaival nemcsak a helyiek önismeretét erősítheti, hanem a tudományosság számára is forrásul szolgálhat. Dr. Pénovátz a következőképpen jellemezte lapunk számára legújabb könyvét.

– Első lépésben Pacsér történelmével foglalkozom, majd a faluban több évtizeddel ezelőtt gyűjtött népdalokból publikálok. A CD-melléklet tartalmazza néhány adatközlő és a falu általános iskolájának gyermekkórusa által még a hetvenes években előadott énekek felvételét, amivel az Újvidéki Rádió népzenei pályázatán egy félórás, magnószalagra rögzített pályamunkával első díjat nyertem. Illetve a könyvben elhelyezett lemezen a művelődési egyesület vegyes kara újra elénekli ezeket a dalokat, és a Juhász zenekar is előad két dalcsokrot. A kiadvány harmadik részében egy pacséri szótárt adok közre. Ez a szótár az évek alatt begyűjtött és feldolgozott jellegzetes helyi szavakat tartalmazza. Természetesen a jegyzék nem teljes, hiszen egy-egy szótár megírása hatalmas energiával, több fő bevonásával járó kutatómunkát ölelne fel. Tehát ez a korábban már publikált ilyen jellegű kiadvány egy bővebb változata, képes anyaggal szemléltetve.

A közelmúltban Magyar Életfa díjjal jutalmazott neves nyelvjárás- és néprajzkutató, dr. Pénovátz Antal nyugalmazott tanár Pacsér múltját feldolgozó, dalait bemutató, földművelési szótárát tartalmazó legújabb könyvét pénteken, február 23-án mutatják be a pacséri Faluházban. A helyi közösség szervezésében 18 órakor sorra kerülő könyvbemutatón a szerzővel Herceg Elizabetta, lapunk munkatársa beszélget.